ΓΣΕΕ: Ανατρέπονται θεμελιώδη δικαιώματα

Στάση εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 09:30
UPD:09:44

ΤO 6% του ελλείμματος του ασφαλιστικού σε βάθος 30ετίας (7,8% στην 50ετία)και επιμήκυνση της βιωσιμότητας του συστήματος μόλις κατά 2 χρόνια, εκτιμούν οι συνδικαλιστές ότι θα «προσφέρει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ανατρέποντας θεμελιώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων και προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες αλλαγές στο μέλλον που θα επιδεινώσουν περισσότερο την κατάσταση.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, επισημάνθηκε ότι, τα 139 από τα 154 συνολικά άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελούν γενικόλογες αναφορές και αυθαίρετες διατυπώσεις, οι οποίες είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε βάρος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.

Στη συνέντευξη αναλύθηκαν τα σημαντικότερα άρθρα του σχεδίου νόμου, αναπτύχθηκε η κριτική των συνδικαλιστών και προβλήθηκε το αίτημα για την απόσυρσή του.

Για το σκοπό αυτό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν σήμερα τρίωρη στάση εργασίας 12.00 έως 15.00 και συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι κινητοποιήσεις, στην παρούσα φάση, θα κλιμακωθούν με νέα γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο απεργιακό μέτωπο το «παρών» δίνουν πολλοί κλάδοι εργαζομένων.

Ειδικότερα σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία πραγματοποιούν οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές και οι μηχανικοί.

Στις Τράπεζες

Με τρίωρη στάση εργασίας, σήμερα, από τις 12.15 έως 15.15, μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και 48ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο, οι Τραπεζοϋπάλληλοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, μαζί με τους συλλόγους - μέλη της, θα συνέλθει αύριο για να συναποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επιστημονικοί φορείς

Συνταγματικά προβλήματα και νομικές ατέλειες παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των ταμείων υπογράμμισαν χθες οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων και δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για να μην περάσει.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος μιλώντας χθες ως εκπρόσωπος των επιστημονικών φορέων τα ταμεία των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση να ενοποιήσει το σχέδιο νόμου πάσχει νομικά ενώ δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την συνταγματικότητά του.

Υγεία

Σε νέα 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα γιατροί και φαρμακοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε χθες να συζητείται στη Βουλή.

Στους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας θα εξυπηρετηθούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δήλωσαν χθες ότι θα υπερασπιστούν το αυτοχρηματοδοτούμενο ΤΣΑΥ από κάθε απόπειρα υπονόμευσης της αυτονομίας και αυτοτέλειάς του.

Στην απεργία θα μετέχουν και οι ανάπηροι εργαζόμενοι, καθώς η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία, κάλεσε όλες τις οργανώσεις να μετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με 3ωρη στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου.

Εκπαίδευση

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ..Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) αποφάσισε τη συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Μαρτίου 2008.

Τεχνικές εταιρείες

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκοινωνίες

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συμμετάσχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε χθες, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3 το απόγευμα.

Επίσης, τα Σωματεία εργαζομένων σε Μετρό και ΗΣΑΠ θα συνεχίσουν με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13-3-08, ενώ η ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) και ΟΣΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 19 Μαρτίου.

Εξάλλου σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους προχωρούν και οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες σήμερα λόγω της 3ωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ (12:00 - 15:00) και στην οποία συμμετέχει η ΟΣΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Aegean Airlines ματαιώνει τις πτήσεις 356/357, Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα και 154/155, Αθήνα - Καβάλα - Αθήνα, ενώ αλλάζει η ώρα αναχώρησης στις πτήσεις Αθήνα - Ιωάννινα - Αθήνα.

Boλές από την αντιπολίτευση

ΣΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ κλίμα άρχισε χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθόδευση λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που δόθηκαν για τη συζήτησή του.

Υποστήριξαν δηλαδή ότι δεν υπήρξε διάλογος επί των συγκεκριμένων διατάξεων αλλά ούτε και επαρκής χρόνος για τη μελέτη τους καθώς το νομοσχέδιο, που περιέχει 150 άρθρα, δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Πέμπτη. Η συζήτηση του νομοσχέδιου συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση μακράς πνοής σημειώνοντας ότι με αυτό γίνεται για πρώτη φορά μια βαθιά τομή «με κανόνες, σχέδιο και χρονοδιαγράμματα».

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έρχεται να καταργήσει αλλά να διευθετήσει ανοικτά ζητήματα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη σε ένα υπερχρεωμένο και πολλές φορές άδικο σύστημα.

Ο κ. Μαρκόπουλος διευκρίνισε ότι με την ενοποίηση δεν διαφοροποιούνται οι παροχές προς τους ασφαλισμένους αλλά εφαρμόζονται κοινές διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου και εποπτείας. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θίγονται σε τίποτε οι εισφορές των ασφαλισμένων καθώς «δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη που να αφορά τις εισφορές».

Το ΠΑΣΟΚ

«Το νομοσχέδιο πραγματοποιεί όντως μια βαθιά τομή μόνο που αυτή είναι αρνητική και γίνεται στον προγραμματισμό ζωής των οικογενειών και στις τσέπες περίπου 1,5 εκατ. εργαζομένων» απάντησε από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «οδοστρωτήρα κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών».

Η κα Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε επίσης «κάκιστη τομή» την κατάργηση της διάταξης που επέτρεπε σε ασφαλισμένους να βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 37 ετών εργασίας. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πάντως ως θετικές τις διατάξεις για την ειδική εξάμηνη άδειας προστασία της μητρότητας καθώς και για τη μείωση των εισφορών της μητέρας κατά 50%.

Σε ανάλογο τόνο οι εισηγητές των κομμάτων της Αριστεράς Γιώργος Μαυρίκος (ΚΚΕ) και Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισαν αντιασφαλιστικό το νομοσχέδιο, σημείωσαν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει καν βάση συζήτησης και ζήτησαν την απόσυρσή του.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφίσει άρον-άρον το νομοσχέδιο - λαιμητόμο που καρατομεί δικαιώματα και αφαιρεί κατακτήσεις εργαζομένων, νέων και γυναικών» ανέφερε ο κ. Μαυρίκος. Πρότεινε μάλιστα την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και τη συνταξιοδότηση των βουλευτών μόνο από το ταμείο που υπάγονταν πριν εκλεγούν στη Βουλή, με τους ίδιους ακριβώς όρους όπως οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά εξωθούνται οι ασφαλισμένοι προς την ιδιωτική ασφάλιση. Εκανε λόγο μάλιστα για «ηλικιακό ρατσισμό και ρατσισμό προς το γυναικείο φύλο».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο εισηγητής, Βαΐτσης Αποστολάτος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση» και προκαλεί ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων.

ΠΟΕΣΥ: Στάση εργασίας 12:00 - 15:00

Σε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 καλεί τις ενώσεις μέλη της και όλους τους δημοσιογράφους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα, κατά των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού ν/σ.

Η ΠΟΕΣΥ στη σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της «στην κυβερνητική επέλαση σε βάρος των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και της περιουσίας των Ταμείων».

Προσθέτει ακόμη πως «οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει πολιτικά παιχνίδια με τους πόρους και τα αποθεματικά των Ταμείων τους, αλλά και το δικαίωμα ενημέρωσης του ελληνικού λαού».

Διευκρινίσεις ΕΚΤ για το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της ΤτΕ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην ένταξη του Ταμείου Ασφάλισης των εργαζομένων της, στο ΙΚΑ, θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ, με βάση το καταστατικό της, είναι επιβεβλημένη κάθε φορά, που υπάρχει νόμος σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης, που «ακουμπά» την κεντρική τράπεζα της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, της Τράπεζας της Ελλάδος, ο νόμος για το ασφαλιστικό θίγει άμεσα την ΤτΕ και αντιβαίνει στο καταστατικό της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων της, με ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλο φορέα, σε περίπτωση συγχώνευσης του Ταμείου με άλλο, διότι αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΤτΕ.

Το ποσό αυτό δεν είναι νοητό να δωρηθεί, ούτε να απαλλοτριωθεί, με βάση τόσο την ελληνική συνταγματική και κοινή νομοθεσία, όσο και από τις διατάξεις του Καταστατικού της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, για την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντιδρώντας στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Η ανεξαρτησία των ασφαλιστικών ταμείων της ΤτΕ είναι κατοχυρωμένη με τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της, ήδη από το 1928.

2. Σε κανένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιχειρήθηκε ποτέ κατάργηση ασφαλιστικού ταμείου κεντρικής τράπεζας.

3. Η Ν.Δ. ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 φορές στη Βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας των Ταμείων μας (Ν. 3029/2002, Ν. 3193/2003, Ν. 3371/2005 και Ν. 3455/2006).

4. Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ δεν έχουν προνόμια.

6. Ο κρατικός προϋπολογισμός ποτέ δεν ενισχύει την ΤτΕ και τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

7. Οι υπάλληλοι της ΤτΕ αμείβονται με το 1/4 των μέσων αποδοχών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

8. Οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ, στη διάρκεια της απεργίας, εξυπηρετούν τις στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όπως ορίζει ο νόμος για το προσωπικό ασφαλείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα