«Όχι» σε πλαφόν στο εφάπαξ της ΔΕΗ

Εισήγηση στο ΣτΕ
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 10:22

«ΟΧΙ» στο πλαφόν που θέτει ο νόμος Σιούφα (του 1992) στο εφάπαξ βοήθημα στο προσωπικό της ΔΕΗ λέει η εισηγήτρια της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων των ΔEKO, με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το περασμένο έτος, τώρα «προδιαγράφεται» η ίδια εξέλιξη και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η εισηγήτρια κ. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο, Παρασκευή, να κριθεί αντισυνταγματικό το σχετικό πλαφόν.

Η σύμβουλος Επικρατείας εισηγείται να γίνει δεκτή αίτηση υπαλλήλου, ο οποίος ζητάει διαφορά 11.873 ευρώ από το εφάπαξ που έλαβε το 1998. Στην εισήγηση γίνεται επίκληση της αρχής της ισότητας, αλλά και του ανταποδοτικού χαρακτήρα του εφάπαξ, που δεν επιτρέπει περικοπές. Σύμφωνα, επίσης, με το σκεπτικό της εισηγήτριας:

«Είναι αντισυνταγματική η επιβολή με νόμο, του ανωτάτου ορίου σε εφάπαξ και άλλα βοηθήματα, όταν αυτά έχουν αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οι ασφαλιστικές εισφορές της ΔΕΗ αποτελούν τμήμα του μισθού και υπολογίζονται επί των αποδοχών των εργαζομένων, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

«Το πλαφόν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, αφού ενέχει αδικαιολόγητα δυσμενή διάκριση σε βάρος των υπαλλήλων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα