Κάτω από τα 100 γιεν το δολάριο

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008 10:59
UPD:11:34

Κάτω από τα 100 γιεν - για πρώτη φορά από τις 10 Νοεμβρίου 1995 – έπεσε σήμερα το δολάριο εν μέσω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της Federal Reserve να βοηθήσει τις πιστωτικές αγορές.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 99,87 γιεν σημειώνοντας πτώση κατά 1,6%.

Παράλληλα, στις 10:55 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,5587 δολάρια.

Την προσοχή τους προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν στραμμένη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης -όπως δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- καθώς το ευρώ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας και το «φράγμα» του 1,50 δολαρίου (1,5514).

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ στις μειώσεις επιτοκίων, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα «πρόθυρα» της ύφεσης, ενώ οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσουν οριακή επιβράδυνση http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/13/1487612.htm .

Προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου

Η Bank of America -η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ- προέβλεψε χθες μεγαλύτερες απώλειες για το δολάριο, τόσο έναντι του γιεν όσο και έναντι του ευρώ, εκτιμώντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω από τα 100 γιεν κατά τους προσεχείς μήνες, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και η Φέντεραλ Ριζέρβ μειώνει το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America, η οικονομική εξασθένηση θα ωθήσει τους Ιάπωνες επενδυτές να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια στις εγχώριες αγορές, μειώνοντας τη ζήτηση για δολάρια. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, το αμερικανικό νόμισμα προβλέπεται να έχει υποχωρήσει στα 98 γιεν -έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 108 γιεν- ενώ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στα 1,58 έναντι του ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,48. «Υπάρχουν αρκετοί αρνητικοί παράγοντες που πιέζουν το δολάριο», τονίζει ο Τομόκο Φούτζι της Bank of America, επικαλούμενος περιορισμένες εκροές κεφαλαίων στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, η Bank of America υποβάθμισε και την τρίμηνη πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,50 έναντι του ευρώ και στα 104 γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα