Το ΥΠΑΝ δεν εξετάζει «επιστράτευση» στη ΔΕΗ

Eκκληση της διοίκησης για επιπλέον προσωπικό
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 10:40
UPD:11:50

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ δεν έχει καμία σκέψη για κάποιου είδους «πολιτική επιστράτευση» των απεργών της ΔΕΗ, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Επανέλαβε ωστόσο ότι «και οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν πως εκεί όπου σταματούν τα όριά τους, αρχίζουν τα όρια των άλλων και τα κοινωνικά αγαθά από τα οποία δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς».

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν την επόμενη της κήρυξης των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, τις οποίες προκήρυξε προχθές το βράδυ η ΓΕΝΟΠ. Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα τόσο συνδικαλιστικοί κύκλοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, όσο και μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, προωθούν τεχνικές αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι οποίες θα καθιστούν περισσότερο σαφή τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ, επί της περιουσίας της επιχείρησης, η οποία έχει αναγνωριστεί με το νόμο 2773/1999.

Από την πλευρά του υπουργείου Απασχόλησης πάντως, δεν υπάρχει καμία υποχώρηση ως προς την ένταξη του ασφαλιστικού φορέα ΟΑΠ-ΔΕΗ στο ΙΚΑ, κάτι που επιδιώκουν να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η διοίκηση

Εκκληση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να επιτρέψει τη λειτουργία περισσότερων μηχανημάτων για την εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Μεγαλόπολης και τη διάθεση προσωπικού για τη συνέχιση της συντήρησης μονάδων στους ΑΗΣ Καρδιάς και Μεγαλόπολης, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται στις επιστολές, «το εν λειτουργία παραγωγικό δυναμικό δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ικανοποιήσει με ασφάλεια τις υποχρεώσεις της επιχείρησης και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία θερμικές μονάδες παραγωγής που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τη ΓΕΝΟΠ.

Η υδροηλεκτρική δυνατότητα δεν μπορεί να εξαντληθεί υπονομεύοντας τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς.

Στη λιγνιτική παραγωγή τα πράγματα έχουν φθάσει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο λόγω της ραγδαίας μείωσης των αποθεμάτων ασφαλείας».

Ειδικότερα, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, κατά το διάστημα από 3 Μαρτίου έως και την 11 Μαρτίου, η απώλεια παραγωγής ανήλθε σε 350.000 τόνους λιγνίτη, ποσότητα που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί πλέον. Σήμερα τα αποθέματα των αυλών ανέρχονται σε 140.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση είναι περίπου 18.000 τόνοι την ημέρα.

Πριν από λίγο ο ΔΕΣΜΗΕ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με χθες αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Προσθέτει ακόμη πως θα υπάρξει περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγών έκτακτης ανάγκης από τις γειτονικές χώρες.

Κατά συνέπεια, καταλήγει, οι αναμενόμενες περικοπές κατά την μεσημβρινή αιχμή θα είναι στα 450 MW κατά δε την βραδυνή αιχμή περί τα 600 MW.

Η απεργία

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση, οι επιπτώσεις της ήταν και χθες εμφανείς, με εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Αυτές κυμάνθηκαν στα επίπεδα της 1 ώρας, ενώ το έλλειμμα ισχύος διαμορφώνονταν στα 400 μεγαβάτ το μεσημέρι και στα 1.000 μεγαβάτ κατά τη βραδινή αιχμή της ζήτησης.

Αντιδράσεις ΓΣΕΕ για τις μηνύσεις

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από τη ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι μηνυτήριες αναφορές κατά του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σχετικά με τις συνέπειες στις επιχειρήσεις από την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι με τις δηλώσεις και πρωτοβουλίες τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα (άρθρο 23 Σ) και το νόμο (άρθρο 14 Ν. 1264/1982) που απαγορεύει την παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επισύροντας ποινικές κυρώσεις για την παράβαση (φυλάκιση ή και χρηματική ποινή) και καλεί τον ΔΣΑ, οι δικηγόροι μέλη του να μην υπογράφουν δικόγραφα.

Ενδεικτικό πρόγραμμα διακοπών ρεύματος

09:30-11:00

Φλέμιγκ,, Περιοχή Τριλόφου , Περιοχή Επανωμής - Επανωμή, Τρίλοφος,

Πλαγιάρι, Ν. Επιβάτες, Τμήμα Περαίας, Αγ. Τριάδα, 25ης Μαρτίου, Δελφών,

Σόλωνος, Πέτρου Συνδίκα, Β. Όλγας, Περιοχή Ντεπώ, Κατσιμίδη, Μ.

Μπότσαρη, Παπάφη, Παπαναστασίου, Μακεδονίας, Δελφών, Σχολάρι

,Λάκωμα , Ν.Γωνιά , Αγιος Παύλος.

11:00-12:30

Βελισαρίου, Σαρανταπόρου, Μπιζανίου, Αγ. Τριάδα, Καραϊσκάκη, Καλαμαριά,

Ντεπό, Μ. Μπότσαρη, Περιοχή κατά μήκος Ν. Εγνατίας και Παπαναστασίου

έως Μ.Μπότσαρη, Τούμπα.

12:30-14:00

Τριανδρία, Αν. Τούμπα, Ανατολικό, Μάλγαρα, Βραχιά, ¶δενδρο, Βιομηχανική

Περιοχή Ευκαρπίας`, Επταπυργίου, Συκιές, Κατσιμίδη, Μ. Μπότσαρη,

Κων/πόλεως, Βασ. Όλγας, Κωσταντινοπολίτικα, Περιοχή Ευκαρπίας,

Εύοσμος, Συμμαχική οδός Ωραιοκάστρου, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, ΤΙΤΑΝ,

Δερβένι, Περιβολάκι, Καβαλάρι, τμήμα Τούμπας, Χαλάστρα, Ωραιόκαστρο,

Παλαιόκαστρο.

14:00-15:30

Ελευθέριο, Κορδελιό, Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Νικόπολη, Σταυρούπολη, Βιομ.

Περ. Ευκαρπίας, Δερβένι, Λαγυνά, Καβαλάρι, Αγ. Βασίλειος, ¶γιος Παύλος,

Συκιές.

15:30-17:00

Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Γιανιτσών, 26ης Οκτωβρίου, Γέφυρα,

Ελαιούσα, Παρθένιο, Χαλκηδόνα, Μικ. Μοναστήρι, Πρόχωμα, Καστανάς,

Ακροπόταμος, Βαθύλακος, ¶γιος Αθανάσιος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα