Απώλειες 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Σφυροκόπημα» των τραπεζών
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 18:58

ΠΤΩΣΗ περίπου 1% σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τα προβλήματα ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μία ημέρα μετά την είδηση για κατάρρευση της εταιρείας παροχής στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων Carlyle Capital Corp, η Bear Stearns ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από τις JPMorgan και New York Fed, διάρκειας 28 ημερών, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/14/1488602.htm .

Η Fed έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να χορηγήσει επιπλέον ρευστότητα τις αγορές, εφόσον παρουσιαστεί η ανάγκη.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε κατ' αυτόν τον τρόπο σε μία αρμονική λειτουργία του οικονομικού συστήματος», υπογραμμίζει στη σημερινή της ανακοίνωση.

«Η FED παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και θα συνεχίσει να εφοδιάζει το σύστημα με ρευστότητα, αν είναι ανάγκη, ώστε το οικονομικό σύστημα να λειτουργεί με τρόπο αρμονικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν με κάθε μέσο τη ρευστότητα των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πιστώσεις μειωμένης εξασφάλισης, τα δάνεια sub primes.

Ύστερα από έντονες διακυμάνσεις και αρκετές εναλλαγές προσήμου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.256,37 μονάδες μειωμένος κατά 0,95%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Η ελβετική UBS σημείωσε πτώση πάνω από 7%, ενώ η Barclays απώλεσε 3,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα