Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων με το ΕΠΑΝ ΙΙ

Χ. Φώλιας: Καταλυτικός ο ρόλος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης»
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 20:44

Πυρήνα της νέας οικονομίας που χτίζεται στην Ελλάδα, αποτελεί η καινοτομία, στην οποία και εστιάζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας ΙΙ, τόνισε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, προσθέτοντας ότι η "Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης" θα λειτουργήσει καταλυτικά στη "φιλόδοξη, αλλά απόλυτα ρεαλιστική προσπάθεια".

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπου παραγωγικοί φορείς έθεσαν επί τάπητος τις προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΠΑΝ ΙΙ, ο κ. Φώλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι στο πρόγραμμα εντάσσεται η προώθηση νέων δράσεων συνεργασίας με φορείς έρευνας και τεχνολογίας, δημιουργώντας έτσι συνεργατικούς σχηματισμούς έντασης γνώσης (clusters), στα πρότυπα των ήδη υπαρχόντων.

Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι "να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση νέων επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, που σχετίζονται άμεσα με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών".

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, βασικές αρχές ως προς την αξιοποίηση της καινοτομίας στο ΕΠΑΝ ΙΙ είναι η έμφαση στην ενίσχυση και δημιουργία της αριστείας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Στο Βορειοελλαδικό χώρο, σημείωσε, δημιουργούνται ερευνητικές και τεχνολογικές υποδομές, που όπως είπε, «θα συγκεντρώσουν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα σε επιστημονικό προσωπικό, σε εύρωστες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις».

Αποτίμηση του ΕΠΑΝ Ι

Στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση πόρων, μεταξύ των 12 Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ, βρίσκεται σήμερα το ΕΠΑΝ Ι, επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης. Όπως είπε, μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση πέτυχε τον υπερ-πενταπλασιασμό του ποσοστού απορρόφησης πόρων, από 15,1% σε 78,3%, χρηματοδοτώντας με 2,2 δισ. ευρώ έργα υποδομής και επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων.

Μιλώντας ειδικότερα για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2007 εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ πάνω από 6.000 σχέδια επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ο υφυπουργός σημείωσε ότι από τις 899 αιτήσεις που κατέθεσαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν ήδη οι 430, ύψους 21,8 εκατ. ευρώ.

Προτάσεις παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης για ΕΠΑΝ ΙΙ

Πέντε προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΕΠΑΝ ΙΙ κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαϊδης:

-Στενή συνεργασία και συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διευρυμένης εξαγωγικής στρατηγικής

-Ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου - Βαρόμετρου για τις εξαγωγές

-Ανάδειξη της έννοιας της ποιότητας, της τυποποίησης-πιστοποίησης και της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φορέων, του συστήματος ποιότητας και των σημάτων συμμόρφωσης

-Περιφερειακά διαφοροποιημένη ελληνική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα - εξωστρέφεια -επιχειρηματικότητα (κυρίως μέσω προγραμμάτων Regional Marketing)

-Πληροφόρηση - Δικτύωση - Διεθνείς Συνεργασίες - Διαφήμιση.

Αλλαγή της αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε η περιφέρεια να βρει το δικό της δρόμο και ρόλο στην εθνική ανάπτυξη ζήτησε, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

Ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα έξι χρόνια, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, έθεσε την ολοκλήρωση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη συνέχιση των δράσεων εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. «Όσο και αν ακούγεται παράδοξο για μια πόλη που πλήττεται από την ανεργία, δεν βρίσκουμε προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες», τόνισε.

Την εξειδίκευση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του περιεχομένου των προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν στον πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, καθώς και τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων προς όφελος των Μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σωτήρης Μαγόπουλος, σημειώνοντας, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές, οι κατευθύνσεις του ΕΠΑΕ 2007-2013 κινούνται στο σωστό δρόμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα