Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις

Γενική απεργία στις 19 Μαρτίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 10:04

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κλάδων εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι απεργίες θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα, θα κορυφωθούν την Τετάρτη με τη νέα γενική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συνεχισθούν και μετά την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, αφού κλάδοι εργαζομένων, με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει νέα 48ωρη για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου. Το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, για τη λήψη νεότερων στη συνέχεια αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά.

Η ΟΤΟΕ

Tην Παρασκευή, ολοκληρώθηκε 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΟΤΟΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε και πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου της Τράπεζας της Ελλάδος πήγε στο γεν. γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και απαίτησε συνάντηση με τον υπουργό, Γ. Αλογοσκούφη (ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό).

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στις τράπεζες θα συνεχιστεί και θα συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τον αγώνα και των άλλων εργαζομένων, μέχρι να ανατραπεί στην πράξη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται, το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στους δήμους και τη ΔΕΗ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα «νεκρώσουν» και τα δικαστήρια, καθώς οι δικηγόροι θα απέχουν για πέντε ημέρες από τα καθήκοντά τους.

Στη γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης, θα μετέχουν πολλοί κλάδοι εργαζομένων. Εκτός από τους κλάδους που ήδη θα απεργούν, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί και δημοσιογράφοι, καθώς και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στα σωματεία Τύπου. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης έλαβε την Παρασκευή και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από άλλες Ομοσπονδίες.

Τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζομένους το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γ. Καρατζαφέρη, στα γραφεία του Κόμματος, ενώ, τη Δευτέρα, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή και τη Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό. ΟΒΕ

Εξάλλου σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το δ.σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), με συμμετοχή των ενώσεων, σε μια ευρεία ανοικτή συνεδρίαση, για να εξετάσει το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τις αλλαγές που προωθεί για τον κλάδο και να λάβει αποφάσεις, «χωρίς να αποκλείεται καμιά μορφή κινητοποίησης», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΟΒΕ αναφέρει ότι «το Ταμείο Βενζινοπωλών δεν εκχωρείται και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν παζαρεύονται. Το Ταμείο είναι βιώσιμο με υψηλή ασφαλιστική σχέση, υψηλές εισφορές και θετικές προοπτικές. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη έδειξε ότι, σε βάθος 30 χρόνων και πλέον, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για το Ταμείο».

ΤΕΕ/ΤΚΜ

Απαράδεκτο και δυσοίωνο για τους εργαζομένους, ακόμη και σε σχέση με τις χειρότερες προβλέψεις, χαρακτηρίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Με ανακοίνωσή του, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκφράζει την αποφασιστικότητα του τεχνικού κόσμου για συνέχεια του αγώνα «κατά της δήμευσης της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ, μέσω της ενοποίησής του».

Προσθέτει δε πως «ακόμη και αν οι μηχανικοί και το ΤΕΕ χρειαστεί να υιοθετήσουν νέες μορφές διεκδίκησης, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το νομοσχέδιο να περάσει και να παλέψουν για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα