Στην Deutsche Telekom το 20% της MIG στον ΟΤΕ

Εναντι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 09:12
UPD:11:23

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αγορά ποσοστού 20% στον ΟΤΕ κατέληξε η Deutsche Telekom, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την αίρεση περαιτέρω συμφωνιών.

Όπως επισημαίνει ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών, ήλθε σε συμφωνία με την Marfin Investment Group (MIG), δυνάμει της οποίας θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητος της MIG, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατά τι μικρότερο του 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή και συνολικώς 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Deutsche Telekom, καθώς και της υπογραφής συμφωνίας μετόχων με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και της λήψεως της εγκρίσεως της Διυπουργικής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, προς πραγματοποίηση των στρατηγικών της στόχων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Εξάλλου, η MIG αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου 2008 και τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της Deutsche Telekom από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδος.

Προσβλέπει σε αύξηση του ποσοστού

Η Deutsche Telekom υπογραμμίζει επίσης ότι στόχος της είναι να αυξήσει το ποσοστό στον ΟΤΕ - όχι όμως να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά του - και να ενοποιήσει πλήρως την εταιρεία. Σημειώνεται ότι η ενοποίηση του ΟΤΕ θα περιλάμβανε καθαρό χρέος ύψους περίπου 4,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2008.

Σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο, τα ετήσια κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΟΤΕ είναι περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

«Ευπρόσδεκτη εξέλιξη»

«Η υπό αίρεση συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία είναι συμβατή με τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τον ΟΤΕ. Μένει να συμφωνηθούν μια σειρά από ζητήματα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Deutsche Telekom Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από τη Deutsche Telekom».

Τα παραπάνω δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Κύκλοι του υπουργείου τηρούσαν μέχρι χθες αποστάσεις από την όλη υπόθεση, μιλώντας για αγοραπωλησία μετοχών ανάμεσα σε δύο εταιρείες, θέμα το οποίο το ΥΠΟΙΟ δεν σχολιάζει. Σε ό,τι αφορά πάντως την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, επαναλάμβαναν ότι η θέση του Δημοσίου είναι δεδομένη. Η αναζήτηση, δηλαδή, στρατηγικού επενδυτή που θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία θα συμμετέχει και στο management του Οργανισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σχετικά πρόσφατα, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του είχε τεθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου των ανταποκριτών ξένου Τύπου ήταν ξεκάθαρος ότι το Δημόσιο έχει περιθώριο να περιμένει την πρόταση κάποιου στρατηγικού επενδυτή. «Δεν υπάρχει καμία βιασύνη με το θέμα του ΟΤΕ», είχε δηλώσει.

Αλμα της μετοχής

Εντυπωσιακή άνοδο, πάνω από 11%, σημείωνε λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. η μετοχή του ΟΤΕ, στον απόηχο της συμφωνίας της Deutsche Telekom.

Η μετοχή του Οργανισμού έκλεισε την Παρασκευή στα 19,14 ευρώ, με την προσφορά της Deutsche να μεταφράζεται σε premium περίπου 36% βάσει της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ
  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα