Επενδύσεις σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες βλέπουν οι ΗΠΑ

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 11:15

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, τηλεπικοινωνίες συστήματα βιολογικών καθαρισμών και αμυντικά συστήματα είναι οι τομείς στους οποίους προτρέπει για επενδύσεις στην Ελλάδα τους Αμερικανούς επιχειρηματίες το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ μέσα από τον οδηγό για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Ειδική αναφορά στο κλάδο της ενέργειας κάνει η ετήσια έκθεση του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ για τις ευκαιρίες που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στον ενεργειακό κλάδο το μέγεθος της αγοράς για νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών και εξοπλισμού έφτασε πέρσι τα 1,9 δισ. δολάρια. Ο τομέας αυτός της οικονομίας -τονίζεται- είναι ίσως ο πλέον υποσχόμενος, καθώς προβλέπεται θεαματική αύξηση πωλήσεων μεταξύ του 2009 και του 2012, όταν νέες θερμικές μονάδες παραγωγής με ισχύ περίπου 9.500 MW θα κατασκευάζονται, ενώ θα ανακαινίζονται και 3 ή 4 παλαιές με ισχύ 2.500 MW.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στις τηλεπικοινωνίες στην πληροφορική τον ιατρικό εξοπλισμό, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για ελληνοαμερικανικές συμφωνίες στις αγορές των αμυντικών εξοπλισμών και περιβαλλοντικών συστημάτων και ιδιαίτερα της δημιουργίας σταθμών διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών λυμάτων.

Ανά κλάδο

Ειδικότερα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας αναφέρονται τα εξής ανά κλάδο:

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα εκτιμάται πως ξεπέρασε σε μέγεθος τα 7 δισ. ευρώ πέρσι με τη μερίδα του «λέοντος» να αφορά κυρίως εισαγωγές προϊόντων - εξοπλισμού.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η διεύρυνση της αγοράς, ιδιαίτερα στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας.

Στον κλάδο της πληροφορικής, ο περσινός τζίρος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ, αφού η αγορά κινείται με αυξητικό ρυθμό μεταξύ 8%-12%, ήτοι πολύ παραπάνω από τον αναμενόμενο του 6,7%. Η αγορά της πληροφορικής κυριαρχείται από εισαγωγές (το 70% του εξοπλισμού - περιφερειακών προέρχεται από το εξωτερικό), αλλά στο πεδίο του λογισμικού το 55% παράγεται εντός Ελλάδος.

Στον ιατρικό - νοσοκομειακό εξοπλισμό, το μέγεθος της αγοράς προσέγγισε πέρσι τα 982 εκατ. δολάρια, με το 90% της ζήτησης να αφορά σε εισαγωγές. Η σχετική αγορά θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 8%-10% σε ετήσια βάση και για τα επόμενα χρόνια.

Η αγορά περιβαλλοντικών συστημάτων - υποδομών υπερέβη τα 2,2 δισ. δολάρια και η ζήτηση τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα.

Στο κομμάτι των αμυντικών εξοπλισμών το μέγεθος της αγοράς, κατά τις εκτιμήσεις αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, διαμορφώθηκε πέρσι στα 1,6 δισ. δολάρια. «Παρόλο που η Ελλάδα μείωσε τις δαπάνες της για στρατιωτικό εξοπλισμό, εντούτοις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (2,4% το 2007) η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αντικίνητρα

Εκτός όμως από τις ευκαιρίες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επισημαίνει και τα αντικίνητρα.

Στον αμιγώς επιχειρηματικό τομέα αναφέρεται η «ολιγοπωλιακή κατάσταση σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η είσοδος νέων ''παικτών'' στην αγορά».

Επισημαίνει ακόμη και την ύπαρξη της τροπολογίας που απαγορεύει την αύξηση του ποσοστού ιδιωτών σε δημόσιες επιχειρήσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Στην έκθεση δεν παραλείπεται επίσης η αναφορά στην πολυνομία, τη γραφειοκρατία και το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα.

Σε ειδική αναφορά στο φορολογικό σύστημα, τονίζεται πως το σύστημα της Ελλάδας πάσχει από έλλειψη σταθερότητας και διαφάνειας.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα