Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Στην Ολομέλεια η συζήτηση του επίμαχου ν/σ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 21:17

Με αντιπαράθεση επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το Ασφαλιστικό άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

Κοιτάμε το λαό στα μάτια, προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Παπουτσή ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, η κ. Πετραλιά είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκχωρεί σε κανένα τον τίτλο των υπερασπιστών των εργαζομένων. Εγκάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έκανε τίποτα επί 20 χρόνια για την ωρολογιακή βόμβα στην οποία κάθονταν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε νωπή τη λαϊκή εντολή, και ως υπεύθυνη κυβέρνηση λέμε ότι προχωρούμε και ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ωστόσο ότι πολιτικό κόστος δεν υπάρχει εάν κοιτάς το λαό στα μάτια.

Εξάλλου, η κ. Πάλλη-Πετραλιά απέρριψε τις αιτιάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης περί μη διεξαγωγής κοινωνικού διαλόγου, καθώς, όπως σημείωσε, είδε όλους τους φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και στις επιτροπές της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση ημέρας κοινοβουλευτικού ελέγχου (Δευτέρα) για νομοθετικό έργο, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το οποίοι «οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους», και επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύπτεται πίσω από ακραίες πράξεις δικαστών.

Από το ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει επισπεύσει τη διαδικασία προκειμένου να κλείσει γρήγορα το θέμα και να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις και ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και την κατάργηση των προηγούμενων «αντιασφαλιστικών» νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ουδείς βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αγνοώντας τη βούληση του λαού, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις, ότι θα ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης ότι θα καταργηθούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο διάλογος ήταν ελάχιστος και τυπικός, υποστήριξε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι υπέρ των πολλών αλλά υπέρ των λίγων.

Το ΠΑΣΟΚ έβλεπε τα χρέη των ταμείων να σωρεύονται επί 20 χρόνια και κώφευε, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας είπε ότι η εισαγωγή νομοσχεδίου για συζήτηση σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου προβλέπεται από τον κανονισμό και έχει επαναληφθεί πολλάκις την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος του σώματος είναι ότι ενεγράφησαν 140 βουλευτές για να μιλήσουν επί της αρχής του νομοσχεδίου, γεγονός που οδήγησε τον κ. Σιούφα να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι τις 3:30. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Μέρος της πρώτης ημέρας συζήτησης παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πιρίνσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα