Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - μετ΄ εμποδίων οι μετακινήσεις

Γ. Αλογοσκούφης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 09:56
UPD:10:46

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ κλοιό βρίσκεται η χώρα με τις κινητοποιήσεις εργαζομένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό, να συνεχίζονται σήμερα και να κορυφώνονται αύριο με τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/18/1489890.htm .

Σήμερα συνεχίζεται η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και στους ΟΤΑ. Οι μηχανικοί πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Αύριο, στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν μεταξύ άλλων τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), σε δημόσιες υπηρεσίες και ταμεία, στους ΟΤΑ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ), στις αερομεταφορές, στα πλοία και τα λιμάνια, στην εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία) όλων των βαθμίδων, στην υγεία και τη δικαιοσύνη. Οι δάσκαλοι και καθηγητές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την Πέμπτη.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Πεδίο του Αρεως με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι υγειονομικοί σχηματισμοί της χώρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αύριο Τετάρτη, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην απεργία μετέχουν και οι οδοντίατροι όλης της χώρας, διεκδικώντας την αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ, την άρση των αδικιών για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να συμμετάσχει και η ΓΣΕΒΕΕ, αύριο Τετάρτη, διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές που επίκεινται στον ΟΑΕΕ, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι επαγγελματοβιοτέχνες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις οδούς Καποδιστρίου και Πατησίων.

«Για την ΕΣΕΕ ισχύει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 3/12/07, με την οποία οι Ομοσπονδίες και οι Εμπορικοί Σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινητοποίησης με την μορφή που οι ίδιοι θα επιλέξουν». Aυτό δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δημήτρης Αρμενάκης.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Με κάλυψη από τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ, συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενώ για την αυριανή μέρα, καλύπτεται από τη ΓΣΕΕ. Χθες οι διακοπές ηλεκτροδότησης διαρκούσαν περίπου 1 ώρα, ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται για σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη συνέχεια των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματίσει για την προσεχή Πέμπτη συμμετοχή στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα εξελίσσεται η συνεδρίαση για τη ψήφιση του ασφαλιστικού.

Αναφορικά με το κύριο αίτημα της ΔΕΗ, δηλαδή την εξαίρεση του ασφαλιστικού οργανισμού ΟΑΠ-ΔΕΗ από τη συγχώνευση με το ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η διεκδίκηση θα μεταφερθεί στο Δικαστικό πεδίο και στην Ε.Ε.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ θα αντιμετωπίσει στις μετακινήσεις του το επιβατικό κοινό από σήμερα έως και την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, ακινητοποιημένα θα μείνουν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό, ενώ οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό αρχίζουν από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς.

Αύριο Τετάρτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ, όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Μετρό θα κινηθούν μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα απεργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008).

Εξάλλου, ανατροπή επέρχεται και στο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, το τριήμερο αυτό, δηλαδή 18, 19 και 20 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως «Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών».

Συγκεκριμένα, θα κυκλοφορήσουν στη γραμμή:

- Αθήνα - Θεσσαλονίκης - Αθήνα οι αμαξοστοιχίες Ε500 και Ε501.

- Θεσσαλονίκης - Δικαίων οι αμαξοστοιχίες 604 και 613

- Θεσαλονίκης - Φλώρινας - Κοζάνης - Θεσσαλονίκης οι αμαξοστοιχίες 741/765, 766/746 και

- Πειραιά - Κιάτου - Πάτρας - Καλαμάτας - Πειραιά οι αμαξοστοιχίες 4324/302 και 305/4357.

Τέλος από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι όσοι επιβάτες έχουν προαγοράσει εισιτήρια για αμαξοστοιχίες τα δρομολόγια των οποίων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, θα τους επιστρέφεται ολόκληρο το αντίτιμο των εισιτηρίων.

Αναστάτωση και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό θα προκαλέσει η 24ωρη απεργίας που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στις αεροπορικές μεταφορές.

Συζήτηση στη Βουλή

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προχωρεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, δήλωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η χθεσινή μαραθώνια συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση τόσο για μεθόδευση της συζήτησης όσο και για έλλειψη διαλόγου.

Συγκεκριμένα την κατηγόρησαν ότι εισήγαγε το νομοσχέδιο εσπευσμένως στην ολομέλεια και μάλιστα σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου και την εγκάλεσαν για το ότι δεν διεξήχθη διάλογος επί των συγκεκριμένων διατάξεων με τους αρμόδιους φορείς. Κάλεσαν μάλιστα την υπουργό Απασχόλησης να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε οργανωμένο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς έστω και την ύστατη ώρα.

«Υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με τους φορείς, εγώ ή ίδια συναντήθηκα με περισσότερους από 90 εκπροσώπους τους» αντέτεινε η υπουργός Απασχόλησης καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι μετέθεσε το ασφαλιστικό στις επόμενες κυβερνήσεις επειδή φοβήθηκε να αναλάβει το κόστος της μεταρρύθμισής του. Προέβλεψε μάλιστα ότι το κόστος θα είναι παροδικό διότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το όφελος που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση.

Ωρολογιακή βόμβα

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από δικαστικές αποφάσεις αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «τυφλές, ταξικές επιλογές» και ότι η μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνεται με βάρβαρο τρόπο. Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι με τις ενοποιήσεις των ταμείων θα αντιμετωπίσει προβλήματα όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στα δικαστήρια, όπου θα προσφύγουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιεργατικό και αντιλαϊκό υποστηρίζοντας πως «γκρεμίζει ό,τι έχει μείνει όρθιο». «Ερχεται να ικανοποιήσει τους βιομήχανους, το κεφάλαιο, το μονοπώλιο και τις πολυεθνικές» τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Απεργιακός κλοιός

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι ουδέποτε έγινε αληθινός διάλογος επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την επίσπευση των διαδικασιών συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή αποδεικνύει την αγωνία της έναντι του απεργιακού κλοιού. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ με το βουλευτή Β. Αποστολάτο να υπογραμμίζει ότι αυτό πλήττει αποκλειστικά τα αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Γνωμοδότηση

Εν τω μεταξύ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής σχετικά με το ασφαλιστικό όπου διαπιστώνεται ότι ουσιαστικά «αθετούνται» τα δύο από τα τρία «δεν» των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα η έκθεση κάνει λόγο περί α) μείωσης των επικουρικών συντάξεων και β) σταδιακής αύξησης ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πολλών κατηγοριών ασφαλισμένων.

Ι.Χ.Χ - Μ. ΧATZ.

Χωρίς ειδησεογραφικές εκπομπές σήμερα και αύριο

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΟΥΝ σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, δελτία ειδήσεων, δημοσιογραφικές και άλλες εκπομπές από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), με αφορμή τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι οι Τεχνικοί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα ενώ αύριο συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές Ενώσεις, μεταξύ άλλων η ΕΣΗΕΑ η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΠΗΤ

Επίσης, σε ένδειξη συμπαράστασης το δ.σ. της ΕΠΗΕΑ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη, από τις 7μμ έως τις 11μμ και καλεί τα μέλη της ΕΠΗΕΑ που εργάζονται στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των Αθηνών (μελών της ΕΙΙΡΑ) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ) να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, η συζήτηση της αγωγής επτά ιδιωτικών καναλιών και της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με την οποία στρέφονται κατά της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για σήμερα η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής.

Αίτημα της τελευταίας είναι η εξόφληση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μπορούν να υπαχθούν στο ενιαίο ταμείο προσωπικού ΜΜΕ. Ενάγουσες είναι οι εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών Mέγκα, Aντέννα, ¶λτερ, ¶λφα, Σταρ, Σκάϊ και Μακεδονία TV, καθώς και η Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα