Διευρύνεται ο ενεργειακός δρόμος Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν

Eπίσκεψη Χρήστου Φώλια στο Μπακού
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 16:29
UPD:16:30

Πρόταση για τη σύναψη τετραμερούς συμφωνίας στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, που θα διευκόλυνε την επιτυχή ολοκλήρωση του Τουρκο-ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI), απηύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Natiq Aliyev, στο Μπακού. Ο κ. Aliyev απεδέχθη την πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φώλιας πρότεινε η Ελλάδα να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή φιλοξενώντας τους εκπροσώπους των άλλων τριών χωρών στην Αθήνα, ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της τετραμερούς αυτής συμφωνίας.

Εν συνεχεία, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη - σε συνέχεια της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, που υπεγράφη τον Αύγουστο 2007 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Αζέρο Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Heydar Babayev - που επιβεβαιώνει και διευρύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να ενταθούν από κοινού οι προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς ενεργειακού διαδρόμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας και τη στήριξη του Ελληνο-ιταλικού αγωγού με απρόσκοπτη παροχή αζέρικου φυσικού αερίου. Οι δύο πλευρές, επίσης, συμφώνησαν να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (SOCAR) του Αζερμπαϊτζάν και της Ελληνικής ΔΕΠΑ για συνεργασία σχετικά με την παράδοση συγκεκριμένης ποσότητας φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά με στόχο την εσωτερική κατανάλωση.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, με ανταλλαγή πληροφοριών και μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας τόσο σε τεχνικά, όσο και νομοθετικά θέματα από την Ελλάδα προς το Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Φώλιας, επίσης, συνάντησε τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν κ. Heydar Babayev και υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας για να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, εφαρμογής προτύπων, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του καταναλωτή.

Επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας των Ελληνικών φορέων στους προαναφερθέντες τομείς, που υπάγονται ή εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με τους αντίστοιχους αζέρικους φορείς για τη σύναψη σχετικών συμφωνιών ανταλλαγής τεχνογνωσίας και την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μέσω του αρμόδιου Υπουργείoυ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι δύο Υπουργοί τόνισαν τη σημασία ίδρυσης Ελληνο-αζέρικου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Τέλος, ο κ. Φώλιας είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Samir Sharifov, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Khalaf Khalafov και τον Πρόεδρο της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (SOCAR) του Αζερμπαϊτζάν κ. Rovnag Abdullayev.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα