Φ. Πετραλιά: Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα

Ασφαλιστικό
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 20:39
UPD:21:25

«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα, ελπίζουμε να ακολουθήσετε» τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τοποθετούμενη επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, η κ. Πετραλιά επανέλαβε πως το κυβερνών κόμμα δεν βάζει στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, δεν ξεπουλάει τις δεσμεύσεις για τις οποίες έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή και λύνει το πρόβλημα «τώρα που δεν είναι αργά και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

«Ή λοιπόν το κοιτάμε κατάματα και δίνουμε λύσεις ή το αφήνουμε, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, να εκδικηθεί τους πολίτες για την δική μας απραξία» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, το σημερινό «γερασμένο και απονευρωμένο από τις βασικές του αξίες» Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης «δεν μπορεί να το σώσει ούτε η κρατική χρηματοδότηση» ακόμα και τώρα «που και επιβεβαιώνεται στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την τριμερή χρηματοδότηση».

Μιλώντας για τις ενοποιήσεις, σημείωσε πως προτεραιότητα είναι «να πάμε όλο το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τα πάνω, να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο παροχών και υπηρεσιών για όλους ανεξαιρέτως».

Αναφερόμενη στην αρχή ότι «ο συνταξιοδοτικός βίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του εργασιακού» επισήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν την ίδια στιγμή ασφαλισμένοι που φεύγουν στα 50 τους χρόνια και άλλοι που δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε την κατώτατη σύνταξη. Τόνισε επίσης πως «είναι στη σφαίρα της φαντασίας ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε ακόμη απόλυτη στρέβλωση τις αιτιάσεις ότι θίγονται οι εργαζόμενες μητέρες. Όσο για τη στήριξη της αγρότισσας, είπε ότι θα αντιμετωπιστεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις για μη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής είπε ότι με το νομοσχέδιο:

- δημιουργούνται μικτά κλιμακίων ΙΚΑ- ΣΕΠΕ,

- καθιερώνονται ενιαίες Διευθύνσεις Επιθεώρησης και Ελέγχου στα νέα Ταμεία,

- γίνεται ενιαία, συμβατή και σύγχρονη μηχανοργάνωση των νέων Φορέων με κέντρο την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,

- γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μέσω της on line σύνδεσης του ΗΔΙΚΑ με τις υπηρεσίες ελέγχου εργασίας - επαγγέλματος, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ταμείων

- προβλέπεται η υποχρεωτική απόκτηση κάρτας ΑΜΚΑ με τον ένα και μοναδικό αριθμό ασφάλισης και εργασίας για κάθε ασφαλισμένο

- μπαίνει τέλος στις διαδοχικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών προς τα Ταμεία.

- επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ. Σε αυτό το σημείο η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε πως έχουν στηθεί ολόκληρες "επιχειρήσεις" από κάποιους που κερδοσκοπούν επιβαρύνοντας το σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστικό θεσμό για την κοινωνική αλληλεγγύη» το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θεσπίζεται με το «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, για να αποτελέσει μια ακόμη εγγύηση για τις συντάξεις των νεότερων γενεών» στο οποίο θα εισρέει - εκτός από το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ -και το 10% του κοινωνικού πόρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα