Παρέμβαση της ΕΚΤ για ρυθμίσεις στους εργαζόμενους της ΤτΕ

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 09:31

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προβλέπουν την ένταξη των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η εν λόγω ρύθμιση για το ταμεία των υπαλλήλων είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, θα όφειλαν να ενημερώσουν σχετικά την ΕΚΤ. Διατυπώνεται μάλιστα η επιφύλαξη ότι η εν λόγω ρύθμιση πιθανότατα να συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης.

«Η καταβολή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ποσού που αναλογεί στην κάλυψη κόστους υπαγωγής προσωπικού στο κλάδο σύνταξης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση νομισματική χρηματοδότηση με την έννοια των πιστωτικών διευκολύνσεων που αναφέρει η Συνθήκη και ο κανονισμός της ΕΚΤ αλλά και το εσωτερικό δίκαιο» διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τόνισε επίσης ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν θίγει την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά ούτε και επηρεάζει τη λειτουργία της τράπεζας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ έκανε λόγο για «ήπιες διατυπώσεις» με «αρκετές αβεβαιότητες». Συμπλήρωσε δε ότι απευθύνονται απλώς ερωτήματα τα οποία και θα απαντηθούν με επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ στέρεο έδαφος» πρόσθεσε. «Ο κ. Τρισέ εξέφρασε τη γνώμη του, θα του απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ομως δεν προβλέπεται αρμοδιότητα της ΕΚΤ στα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα των κρατών-μελών» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας. Σε διαφορετικό τόνο πάντως η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε ότι « ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΚΤ».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Γιώργος Παπαδημητρίου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο «διασυρμός» της Ελλάδας όπως συνέβη με την απογραφή και το βασικό μέτοχο. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας οι οποίες εξαναγκάστηκαν μετά από υπόδειξη της ΕΚΤ να αποσύρουν σχετικές ρυθμίσεις.

«Εχετε αποστεί και έχετε παραβιάσει προκλητικά τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα έναντι των εταίρων μας» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλάνησε τη Βουλή αποκρύπτοντας τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ.

ΙΧΧ - Μ. ΧΑΤΖ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα