ΗΠΑ: Διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου

Συνέντευξη του κ. Μάθιου Μπράιζα μέσω τηλεδιάσκεψης
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 10:24

ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ, όλα τα τελευταία χρόνια, πολιτική των ΗΠΑ, να στηρίξουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου από την Ευρώπη, πρόβαλε την Τρίτη ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε Ελληνες δημοσιογράφους.

Ο υφυπουργός, που έχει αρμοδιότητα σε Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα και κυρίως στα θέματα ενεργειακής πολιτικής, επανέλαβε με έμφαση το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Αζερμπαϊτζάν, ως πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης, με νέες ποσότητες φυσικού αερίου.

Βασική παράμετρος των θέσεων της αμερικανικής πολιτικής, στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη ρωσική Γακζπρόμ, να συνεχίσει να λειτουργεί με τη λογική μονοπωλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη λειτουργία της έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός και οι προμήθειες να γίνονται σε υψηλές τιμές.

Αναφορικά με τους σχεδιαζόμενους αγωγούς φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία της Ευρώπης, ο κ. Μπράιζα τόνισε με έμφαση ότι στηρίζει τόσο το σχέδιο Νabucco, στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, όσο και το σχέδιο του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού.

Τα δύο έργα τα συνδέει με τη μεταφορά Αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη. Σε καμία δε περίπτωση, με αέριο προερχόμενο από τη Ρωσία, και κυρίως από το Ιράν.

Τα προβλήματα

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εξαγωγές φυσικού αερίου, μέσω των Τουρκικών δικτύων, λόγω της διάστασης απόψεων μεταξύ των χωρών παραγωγής και της Τουρκίας για τους όρους διέλευσης, ο κ. Μπράιζα εκτιμά ότι αυτά θα επιλυθούν σύντομα, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι μεσολαβητικό ρόλο διαδραματίζει και η αμερικανική διπλωματία.

Η επιχειρηματολογία και η κινητικότητα που επιδεικνύει ο Αμερικανός αξιωματούχος, έχει ως στόχο να ανακόψει τη διαφαινόμενη προ-πορεία που εμφανίζει η ρωσική Γκαζπρόμ, στην εξασφάλιση συμμαχιών σε όλη την ευρύτερη περιοχή για την προώθηση του σχεδίου του αγωγού Σάουθ Στριμ.

Μέσω του αγωγού αυτού, και αφού έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Βουλγαρίας, Σερβίας και Ιταλίας, ο Ρωσικός κολοσσός, ευελπιστεί να μεταφέρει ετησίως, περίπου 30 δισ. κυβικά αερίου στην Ευρώπη, θέτοντας φυσικά σε δεύτερη μοίρα τη σημασία του αγωγού Nabucco.

Η προ-πορεία της Ρωσίας στο «παιχνίδι των αγωγών», στηρίζεται στο ότι οι ποσότητες αερίου για τον ρωσικό, είναι εξασφαλισμένες, σε αντίθεση με τα άλλα σχέδια τα οποία στηρίζονται σε ποσότητες που θα εξαχθούν αργότερα και με άγνωστους μέχρι στιγμής όρους, λόγω της στάσης της Τουρκίας στη διέλευσης αερίου τράνζιτ.

Ετσι, η διπλωματία των ΗΠΑ επιδιώκει σταθερά να προβάλλει την αποδοτικότητα και τη σκοπιμότητα σχεδίων αγωγών αερίου, όπως ο Nabucco και ο Ελληνο-Ιταλικός, ως τα πλέον συμφέροντα για την τροφοδοσία της Ευρώπης, αφ'ενός λόγω χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τον Σάουθ Στρίμ, όσο και για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της, από πηγές πέραν της Ρωσίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα