Ουραγοί στην Ε.Ε. παρά τη μεγάλη άνοδο των ευρυζωνικών συνδέσεων

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 10:55

Βρυξέλλες,

ΟΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ συνδέσεις (γρήγορο ιντερνετ) αυξήθηκαν θεαματικά στην Ελλάδα το 2007, αλλά η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την πρόοδο στην αγορά τηλεπικοινωνιών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Ιανουάριο του 2008 οι ευρυζωνικές συνδέσεις αντιπροσώπευαν το 9,1% του συνόλου συνδέσεων ιντερνετ στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 20%. Πάντως, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα μας υπερδιπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 4,4%.

Αναφορά με τους άλλους τομείς της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η διείσδυση στην κινητή τηλεφωνία αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να φτάσει το 106% του πληθυσμού τον Οκτώβριο του 2007 με μέσο όρο στην ΕΕ 111,8%. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ωρίμανση της αγοράς με τη μορφή συμμαχιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας ενέτεινε τον ανταγωνισμό και επέτρεψε την παρουσίαση των πρώτων πακέτων κινητής, σταθερής και ιντερνετ.

Ανταγωνισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τη μια μέρα για αλλαγή παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Η Ελλάδα απέχει σημαντικά από το στόχο αυτό δεδομένου ότι απαιτούνται 12 μέρες για την αλλαγή, επίδοση που είναι η τέταρτη χειρότερη στην Κοινότητα. Το στόχο έχουν πετύχει μέχρι στιγμής μόνο η Ιρλανδία και η Μάλτα.

Για τη σταθερή τηλεφωνία στη χώρα μας, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανταγωνισμού, ενώ αυτή τη στιγμή η αγορά κυριαρχείται από τον ΟΤΕ. Ο ιστορικός πάροχος δεν κυριαρχεί μόνο στη σταθερή τηλεφωνία (75% των συνολικών εσόδων σταθερής τηλεφωνίας), αλλά και στις κλήσεις προς κινητά δίκτυα (69% των εσόδων) και στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπου ελέγχει το 59% της αγοράς (Ιανουάριος 2008) από 63% που ήταν πριν από 12 μήνες.

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς η Επιτροπή δεν φαίνεται ικανοποιημένη, αφού διαπιστώνει σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά τα παράπονα τα καταναλωτών (5.100 το πρώτο τρίμηνο του 2007).

Αποφάσεις ΣτΕ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων του του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων, επί προσφυγών κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν οι κυρώσεις για παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας της αγοράς.

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την καθυστέρηση της διαδικασίας χορήγησης άδειας για κατασκευή υποδομών. Μάλιστα φέρνει και το παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας, όπου το ασαφές νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση νέων κεραιών.

Στην έκθεση γίνεται και αναφορά στην τροπολογία-Αλογοσκούφη με την οποία απαιτείται απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για την αύξηση πέραν του 20% της συμμετοχής επενδυτών σε επιχειρήσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως τα δίκτυα. Οπως τονίζεται στην έκθεση οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν έρθει σε επαφή και συζητούν με την κυβέρνηση, αλλά η έκθεση δεν παίρνει θέση επί της ουσίας.

Διείσδυση γρήγορου Iντερνετ

(Επί του συνόλου των συνδέσεων)

Δανία 35,6%

Φινλανδία 34,6%

Ολλανδία 34,2%

Σουηδία 31,2%

Αγγλία 25,7%

Βέλγιο 25,6%

Λουξεμβούργο 25,4%

Γερμανία 23,8%

Γαλλία 23,3%

Εσθονία 21,2%

ΕΕ 20,0%

Αυστρία 19,0%

Ισπανία 18,3%

Ιρλανδία 17,4%

Σλοβενία 17,3%

Ιταλία 17,1%

Μάλτα 16,9%

Πορτογαλία 16,1%

Λετονία 15,0%

Τσεχία 14,6%

Ουγγαρία 14,2%

Κύπρος 13,8%

Λιθουανία 13,7%

Ρουμανία 9,8%

Ελλάδα 9,1%

Σλοβακία 8,8%

Πολωνία 8,4%

Βουλγαρία 7,6%

Η έκθεση

Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας, στην 13η ετήσια έκθεση αναφέρεται ότι η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία πρωτοστατούν παγκοσμίως στην αξιοποίηση ευρυζωνικών εφαρμογών, με ποσοστά διείσδυσης πάνω από 30% στα τέλη του 2007.

Οι τέσσερις αυτές ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, παρουσιάζουν ποσοστό διείσδυσης ευρυζωνικών εφαρμογών υψηλότερο από τις ΗΠΑ (22,1%) τον Ιούλιο 2007.

Ο τομέας των κινητών επικοινωνιών εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τηλεπικοινωνιών, με έσοδα αυξημένα κατά 3,8%, στο επίπεδο των 137 δισ. ευρώ.

Η διείσδυση της κινητής επικοινωνίας προχώρησε περαιτέρω, στο 112%, σε σύγκριση με 103% το 2006. Η διείσδυση συστημάτων κινητής επικοινωνίας 3ης γενιάς (3G) διπλασιάστηκε φτάνοντας το 20% κατά το 2007, ξεπερνώντας πλέον τα 88 εκατ. συνδρομητές.

Παράλληλα με την απογείωση της 3G, οι υπηρεσίες μεταβίβασης δεδομένων στο δίκτυο κινητής επικοινωνίας (υπηρεσίες κινητών δεδομένων) αυξήθηκαν κατά περίπου 40%.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αντιπροσωπεύει αξία ύψους σχεδόν 300 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) και πέρυσι αυξήθηκε κατά 1,9%. Το 2007 υπήρξε επίσης το πέμπτο συνεχές έτος αυξημένων επενδύσεων στον εν λόγω τομέα, με ποσό που υπερέβη τα 50 δισ. ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα