Κατηγορείται για κατασκοπεία υπάλληλος της TNK-BP

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 15:51
UPD:15:52

ΟΙ ρωσικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν την Πέμπτη υπάλληλο της TNK-BP, της κοινοπραξίας της BP στη Ρωσία, καθώς και ένα δεύτερο άτομο το οποίο φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορώντας τους για βιομηχανική κατασκοπεία, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), τα εν λόγω άτομα συγκέντρωναν παράνομα απόρρητες εμπορικές πληροφορίες για λογαριασμό διαφόρων ξένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να επωφεληθούν σε βάρος των ρωσικών ανταγωνιστριών», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της FSB.

Η TNK-BP αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ το Βρετανικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά. Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε: «Είμαστε ενημερωμένοι για τα γεγονότα. Εξετάζουμε καλά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με την BP».

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει αιφνίδιες επιθεωρήσεις στα γραφεία της βρετανικής εταιρείας καθώς και της TNK-BP στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η κρατική περιβαλλοντολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα σε μεγάλο κοίτασμα που λειτουργεί η TNK-BP. Επικεφαλής της θα είναι ο Όλεγκ Μιτβολ, ο οποίος προ διετίας είχε ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες σε κοίτασμα της Shell στη νήσο Σαχαλίνη, αναγκάζοντας την εταιρεία να πουλήσει το μερίδιό της στην Gazprom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα