ΥΠΟΙΟ: Συνδιοίκηση στον ΟΤΕ

Με μυστικότητα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 09:45

ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ συνδιοίκησης του ΟΤΕ, από το ελληνικό Δημόσιο και την Deutsche Telekom, αναζητείται στις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, αλλά το ζητούμενο είναι ποιος θα έχει τον τελικό λόγο σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με μυστικότητα, μόλις ολοκληρωθούν, θα τεθούν υπό την τυπική έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και, κατόπιν, η σύμβαση θα υποβληθεί προς έγκριση από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δηλώνει ότι «επιδιώκουμε ένα μοντέλο συνδιοίκησης του ΟΤΕ, στο οποίο θα έχουν ρόλο και η Deutsche Telekom και το ελληνικό Δημόσιο. Τα θέματα διάθεσης μετοχών δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη. Οπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τελικό μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης. Σε αυτή τη φάση των λεπτών συζητήσεων, δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω ούτε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας». Δεν αποκαλύπτει επίσης τις κυβερνητικές προθέσεις για το ενδεχόμενο παραχώρησης ή διατήρησης του management του οργανισμού.

«Κλειδί» στη διαδικασία της στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom είναι το τελικό ποσοστό που θα εξασφαλίσει η γερμανική εταιρεία. Διαθέτει ήδη το 20%, που εξαγόρασε από τη MIG, ενώ το Δημόσιο πιθανότατα θα πωλήσει ένα 8%, από το 28,03% των μετοχών του ΟΤΕ, που ελέγχει άμεσα μέσω της ΔΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 20% των μετοχών, υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, ποσοστό υψηλό, που, εκτός των άλλων, ενδεχομένως να κατευνάσει και τις αντιδράσεις στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Η Deutsche Telekom, από την πλευρά της, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της, αγοράζοντας μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου, αλλά, προκειμένου να έχουν αντίκρισμα στη διοικητική δομή του ΟΤΕ, θα πρέπει να συμφωνήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή πρόκειται για επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα θέσει σαφείς όρους, ως προς το ποσοστό στο οποίο θα μπορεί να αυξήσει της συμμετοχή της η Deutsche Telekom. Από τις πρώτες ενδείξεις που έχει το ΥΠΟΙΟ, οι προθέσεις των Γερμανών είναι το ποσοστό να πλησιάσει το 33%.

Η εξέλιξη με τον ΟΤΕ, πάντως, ξεμπλοκάρει το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο φαινόταν εγκλωβισμένο στη διεθνή κρίση. Στόχος του ΥΠΟΙΟ είναι η άντληση φέτος ποσού συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βουρλούμης

«Δεν θα επηρεαστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στον ΟΤΕ από την είσοδο της Deutsche Telecom στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού», επεσήμανε μιλώντας στην 28η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Π. Βουρλούμης.

Με αφορμή την τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία των εργαζομένων ΟΜΕ-ΟΤΕ και η οποία ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αφού σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο έντασης και σύγχυσης -ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μεταβίβαση των μετοχών της Marfin στην Deutsche Telekom, οικονομική κρίση ιδίως στα χρηματιστήρια- μεταξύ άλλων υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του:

- «Ολα αυτά εντείνουν την ανασφάλεια σε όλους μας. Δίνουν επίσης την ευκαιρία σε διάφορους ανεύθυνους να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν, είτε από άγνοια είτε από επιπολαιότητα είτε και προμελετημένα».

- «Δεν είμαι εδώ για να σας πω τι να κάνετε. Στο κάτω-κάτω, από τον ΟΤΕ, η κάθε διοίκηση είναι παροδική. Τα δικά σας συμφέροντα είναι πιο μόνιμα και έχω υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι, με ενέργειες που βλάπτουν το συμφέρον της επιχείρησης, στην οποία εργάζεστε, κάνετε κακό στον εαυτό σας και ευνοείτε τον ανταγωνισμό. Κάθε μέρα που περνάει με αλυσίδες στις πόρτες -γιατί σ' αυτό το σημείο έχει καταντήσει στον ΟΤΕ το ιερό δικαίωμα στην απεργία αλλά και στην εργασία- σημαίνει χαμένα έσοδα, δυσαρεστημένους πελάτες, δυσφήμιση για εμάς και γιορτή για όσους δεν θέλουν το καλό μας. Μη γίνεστε πιόνια, σκεφτείτε και πράξετε σαν ώριμοι πολίτες».

- «Οι αλλαγές που θα φέρει στον ΟΤΕ η είσοδος στο κεφάλαιο και στη Διοίκησή του, ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού δεν πρόκειται ούτε κατ' ελάχιστο να επηρεάσουν τα συμφέροντα των μελών της ΠΕΤ-ΟΤΕ, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΟΤΕ, ούτε κανενός άλλου εργαζόμενου. Αντίθετα, η πρόθεση είναι να δυναμώσει ο Οργανισμός μας, διατηρώντας τον ελληνικό του χαρακτήρα και το χαρακτήρα της κάθε άλλης χώρας μέσα στην οποία λειτουργεί. Αυτά για την Ελλάδα θα διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Νόμος για το 20% που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα αναφέρει ότι, για να συμφωνήσει η κυβέρνηση στη συμμετοχή μετόχου με ψήφους πάνω από το 20%, θα πρέπει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος μέτοχος να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας [Αρθρο 2ο (η)]. Τα ουσιαστικά συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου γενικότερα θα βγουν δυναμωμένα από την είσοδο της D.T. Πριν κρίνετε, παρακαλώ κάντε τον κόπο να διαβάσετε το Νόμο 3631/2008 άρθρο 11, είναι αναρτημένος στο site του ΟΤΕ (infoweb)».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα