Πάνω από 11 δισ. ευρώ θα δανειστεί το Δημόσιο

Προβληματισμός για τη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008 07:00

ΠΟΣΟ άνω των 11 δισ. ευρώ θα δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο στο προσεχές τρίμηνο, με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές, δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό, των εκδόσεων των ομολόγων.

Η κρίση στην παγκόσμια αγορά έχει αγγίξει την ελληνική αγορά των ομολόγων στον τομέα των spread, με την αύξηση της διαφοράς των αποδόσεων σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, σε επίπεδα της προ ευρώ εποχής.

Παρά το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες εκδόσεις του πρώτου τριμήνου έχουν ολοκληρωθεί, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δεν έχει εκδώσει πρόγραμμα για τους τίτλους που θα εκδοθούν στο προσεχές τρίμηνο, λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων, στην ομολογιακή αγορά.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τη διεύρυνση της διαφοράς σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, φαινόμενο που πλήττει όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πάνω από 70 μονάδες βάσης, από τις 29 μονάδες βάσης που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου.

Αντίστοιχες είναι οι επιδράσεις και στα ομολόγα άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γαλλίας, καθώς το spread των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 20 - 25 μονάδες βάσης, από 12 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές του έτους.

Επίσης τα ιταλικά spreads αυξήθηκαν πάνω από τις 60 μονάδες βάσης, (έναντι 15-20 που ήταν στις αρχές του έτους ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα ευρωπαϊκά ομόλογα (πλην των γερμανικών) είναι η μη κάλυψη της έκδοσης των εντόκων γραμματίων από το Ιταλικό Δημόσιο στις αρχές Μαρτίου.

Αβεβαιότητα

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει την πρόθεση για έκδοση νέων δεκαετών ομολόγων εντός του πρώτου εξαμήνου, αλλά η αβεβαιότητα στις αγορές δεν επιτρέπει ακόμα τον προγραμματισμό της.

Επίσης δεν έχει εκδώσει ακόμα το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα αντληθούν περί τα 11 δισ. ευρώ, έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, είναι η εκμετάλλευση των όποιων ευκαιριών παρουσιαστούν για τον περιορισμό των επιπτώσεων, στο κόστος δανεισμού.

Ήδη το ύψος του δανεισμού του Δημοσίου από τις αρχές Ιανουαρίου έφτασε σε 16,3 δισ. ευρώ (από 13 δισ. ευρώ, πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα), ενώ έως τη λήξη του πρώτου εξαμήνου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση 27 δισ. ευρώ, από 39,3 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος για το σύνολο του 2008.

Η υλοποίηση του 70% του συνολικού δανεισμού, στο πρώτο μισό του έτους οφείλεται στις αυξημένες λήξεις παλαιών ομολόγων στην ίδια περίοδο αλλά και στα «ανοίγματα» του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας των χωρών της ευρωζώνης με τις υψηλότερες δανειακές ανάγκες φέτος, με ποσό κοντά στα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Standard & Poors. Σύμφωνα με την S&P στην πρώτη θέση των χωρών με τις εκδόσεις περισσότερων ομολόγων εντός του 2008 είναι η Ιταλία καθώς φέτος θα αναγκαστεί να εκδώσει ομόλογα ύψους 194 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Γερμανία με 164 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 118 δισ. ευρώ και η Ελλάδα με 40 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα