Λ. Παπαδήμος: Η ΕΚΤ με το βλέμμα στις χρηματαγορές

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 10:09

ΜΕ ΑΓΡΥΠΝΟ μάτι παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις χρηματαγορές, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας κ.Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του στη ρωσική ημερησία «Izvestia», χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Ο κ.Παπαδήμος υπογράμμισε τα σχόλια των εκπροσώπων του Ομίλου G7 ότι η υπερβολική μεταβλητότητα και οι απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ανεπιθύμητες για την οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές κινήσεις αποτελούν σίγουρα αιτία ανησυχίας υπό τις σημερινές συνθήκες.

Επανέλαβε το δόγμα των αμερικανικών αρχών ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ύψιστος βαθμός αβεβαιότητας ως προς τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα.

Οι τράπεζες

Ως συνέπεια της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν απολέσει περί τα 78,5 δισ. δολάρια, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής, ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης περί τα 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κορυφαίο τραπεζίτη. Ωστόσο, θεωρεί υπό έλεγχο την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις «ενέσεις» κεφαλαίου.

Τονωτική κίνηση

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ προέβη χθες σε νέα τονωτική κίνηση, διοχετεύοντας 15 δισ. δολάρια στο πλαίσιο χρηματοδότησης διάρκειας 28 ημερών, σε τράπεζες της Ευρωζώνης, αν και οι προσφορές που υπέβαλαν οι τράπεζες ήταν για διπλάσια από αυτήν ποσότητα ρευστού. Η ΕΚΤ είχε διοχετεύσει ρευστότητα σε δολάρια στις χρηματαγορές σε ανάλογες επιχειρήσεις το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ είχε ανακοινώσει στις 11 Μαρτίου ότι θα επαναλάμβανε αυτό το μήνα τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατέβαλαν το υψηλότερο επιτόκιο σε διάρκεια έξι μηνών κατά την εβδομαδιαία δανειοδότηση από την ΕΚΤ μετά την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στη χθεσινή τακτική δημοπρασία της κεντρικής τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα