Στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη οδική σήραγγα μήκους 4,8 χλμ στο Δρίσκο

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 11:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ/STR

Τον Απρίλιο παραδίδεται στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της χώρας, η «δίδυμη» σήραγγα της Εγνατίας Οδού στο Δρίσκο Ιωαννίνων,

μήκους 4,8 χιλιομέτρων.

Η νέα σήραγγα περνάει κάτω από το βουνό Μιτσικέλι και συνδέει το οροπέδιο των Ιωαννίνων με την κοιλάδα του Αράχθου. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά χρόνια.

Ωστόσο, η «πρωτιά» αυτή της σήραγγας του Δρίσκου δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των σηράγγων των Τεμπών, μήκους 9 χιλιομέτρων. «Η κατασκευή τους θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες και υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμες σε πέντε χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Γούλας.

Μέχρι σήμερα, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού έχουν κατασκευαστεί 76 «δίδυμες» οδικές σήραγγες, εκ των οποίων οι πιο πολλές είναι στο τμήμα από την Ηγουμενίτσα έως τη Βέροια, καθώς από Θεσσαλονίκη και ανατολικά κατασκευάστηκαν μόλις επτά.

Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της διάτρησης ενώ μικρός αριθμός με τη μέθοδο της εκσκαφής και επανεπίχωσης. Το κόστος κατασκευής τους κυμαίνεται από 8.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα