Τρισέ: Πάνω από το 2% ο πληθωρισμός σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκεια του 2008

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 12:33
UPD:12:49
EPA/OLIVIER HOSLET

ΠΟΛΥ πιο πάνω από τα επίπεδα του 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008, εκτίμησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόκειται για αναθεώρηση των προηγούμενων προβλέψεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος στις 6 Μαρτίου είχε εκτιμήσει πως ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 2% «κατά τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά αργότερα φέτος».

Ο Τρισέ υπογράμμισε επίσης πως το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας παραμένει δεσμευμένο να αποτρέψει τον αντίκτυπο σε δευτερογενές επίπεδο καθώς και την υλοποίηση των ανοδικών κινδύνων στη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας για τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τρισέ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αυτό τον μήνα στο 4% το βασικό της επιτόκιο, έπειτα από την εκτόξευση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Αναφορικά με τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο διοικητής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες» τόνισε, «ανησυχούμε για τις εκτεταμένες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα