Alpha Bank: Εξαγορά ουκρανικής τράπεζας

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 13:27
UPD:13:32

Την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους της νεοσυσταθείσης ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank για την εξαγορά ποσοστού 90% του μετοχικού της κεφαλαίου ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τελευταίας, η συναλλαγή δεν δημιουργεί υπεραξία εξαγοράς (goodwill) και το τίμημα αντανακλά το ιδρυτικό κεφάλαιο της τραπέζης που ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά αυτή, η Alpha Bank αποκτά παρουσία σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μίας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο την εδραίωσή της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ουκρανίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν από κοινού ότι οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Astra Bank θα διατηρήσουν ποσοστό συμμετοχής 10% στο μετοχικό κεφάλαιο και θα εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διοίκηση της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η χρηματοοικονομική ευρωστία της Alpha Bank και η τεχνογνωσία της στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη Δικτύων, σε συνδυασμό με τη γνώση της τοπικής αγοράς και την τραπεζική εμπειρία που διαθέτει η διοικητική ομάδα της Astra Bank, αποτελούν σταθερές βάσεις για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Alpha Bank στην Ουκρανία μέσω οργανικής επεκτάσεως.

Η Astra Bank αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύου εθνικής εμβέλειας έως το 2010, με ενδιάμεσο στόχο την ανάπτυξη 50 καταστημάτων έως τα τέλη του 2008. Η τράπεζα θα προσφέρει πλήρεις τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Τα μέρη προσβλέπουν στην επένδυση 130 εκατ. ευρώ, αναλογικά της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της τραπέζης έως το 2010. Η επένδυση αυτή δεν αναμένεται να έχει καμμία επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank σε επίπεδο Ομίλου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ενώ έχουν ληφθεί οι κατά νόμο προβλεπόμενες εγκρίσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα