ΙΟΒE: Αβεβαιότητες για ανάπτυξη και πληθωρισμό

«Βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% - 3,8% το 2008
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 15:26
UPD:15:34

ΜΕ ΡΥΘΜΟ χαμηλότερο από την πρόβλεψη της κυβέρνησης (4%) αναμένεται να «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τον επίσημο στόχο, εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,6% - 3,8% λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και την αναταραχή στις χρηματαγορές.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2010, το 2008 αναμένεται διατήρηση του ρυθμού ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ στο 4%, πρόβλεψη η οποία με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις δείχνει εξαιρετικά αισιόδοξη», αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Επισημαίνει επίσης ότι οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό βασίζονται στην εκτίμηση ότι οι τιμές πετρελαίου δεν θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία φέτος και ότι η πιστωτική κρίση θα περιοριστεί.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τις προβλέψεις της στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο επίσης προβλέπει συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ από 2,7% το 2007.

«Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τις παραπάνω αβεβαιότητες, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου του 2007, μία εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,6% - 3,8%, δείχνει πιο ρεαλιστική και αντικατοπτρίζει τις σαφείς επιδράσεις των δυσμενών εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 4,4% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, σημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το στόχο του 2,8% για φέτος, αναφέρει το ΙΟΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή αύξηση του πληθωρισμού ήταν η χειρότερη από το καλοκαίρι του 1998, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,8%.

«Η αποκλιμάκωση που αναμένεται σταδιακά εντός του έτους δεν θα αντισταθμίσει τις υψηλές επιδόσεις των πρώτων μηνών, με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά επιτάχυνση του πληθωρισμού άνω του 3,5%, σε ετήσια βάση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανήλθε σε επίπεδα - ρεκόρ στο 14,1% του ΑΕΠ πέρυσι, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι αντανακλά την αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας.

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζεται ότι «οι οργανωτικές αλλαγές στα ταμεία που προβλέπονται από το Νόμο, είναι ασφαλώς αναγκαίες και θα είναι θετικές αν τελικά η αναδιοργάνωση αυτή διευρύνει τις δυνατότητες συνολικού ανασχεδιασμού του ασφαλιστικού συστήματος για να αντιμετωπισθεί η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, αυτή της δημογραφικής αναδιοργάνωσης».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι «οι κύριες διατάξεις αφορούν αλλαγές διοικητικού χαρακτήρα, οι οποίες συχνά επεκτείνονται σε λεπτομερείς πρακτικές ρυθμίσεις. Η πολυπλοκότητα και το πλήθος αυτών των ρυθμίσεων είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα εφαρμογής και να προσθέσει γραφειοκρατικό βάρος στις επιδιωκόμενες αλλαγές. Ο Νόμος συνολικά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως προσπάθεια δημιουργίας αποτελεσματικότερων οργανωτικών σχημάτων, που θα διευκολύνουν τη συνέχεια της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος Η επιτυχία του συνεπώς θα κριθεί στην πράξη, στον τρόπο δηλαδή που θα εφαρμοσθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα