Εναυσμα από τα εταιρικά κέρδη

Δεύτερη διαδοχική ημέρα ανόδου στην Ευρώπη
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 00:01

ΚΕΡΔΗ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των προοπτικών για βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων η οποία έδωσε το έναυσμα στην Ευρώπη, παρά τις αντίρροπες δυνάμεις στη Wall Street, όπου το ράλι στον τομέα ενέργειας επισκιάσθηκε από την τεχνολογική πτώση και τις υποβαθμίσεις τραπεζών.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης στην Ευρώπης, βρέθηκαν οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού και μεταλλευτικού τομέα. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 5.717,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,92% στις 4.719,53 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX με κέρδη 1,37% έκλεισε στις 6.578,06 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, που από την αρχή του έτους έχει χάσει το 16% της αξίας του, ενισχύθηκε 1,2%. Ο δείκτης διαπραγματεύεται 11,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2002, ενώ τα κέρδη των εταιρειών του εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθούν μόλις 2,8%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζών, Stoxx 600 Banks Index, έχει χάσει το 32% της αξίας του το τελευταίο 12μηνο.

Η Swiss Life Holding, η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ελβετίας, ενισχύθηκε στο υψηλότερο διμήνου, στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ρεκόρ. Θετική πορεία ακολούθησε και η μετοχή της Man Group, λόγω προσδοκιών για υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη.

Στον κλάδο των τραπεζών, η HBOS ξεχώρισε για τις επιδόσεις της, ενώ στον κλάδο λιανικής η Hennes & Mauritz σημείωσε άλμα διμήνου, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με την SAP αρνητική πρωταγωνίστρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Wall, καθώς Oracle, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια λογισμικού παγκοσμίως, ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις παραγγελίες της, δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, γεγονός που πλήττει τις πωλήσεις της.

Θετικά αντιμετώπισε η αγορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας. Αρχικά, με ρυθμό 0,6%, όσο και αναμένονταν, «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 12.604,58 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα