Ιαπωνία: Αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 07:17

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία και με τον ταχύτερο ρυθμό σε μία δεκαετία και ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε αυξήθηκε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Οι τιμές καταναλωτή – εκτός των φρούτων, των λαχανικών και των ψαριών – αναρριχήθηκε 1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας στη χώρα. Ο δείκτης ανεργίας απροσδόκητα σημείωσε άνοδο στο 3,9% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας υποχώρησα στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Ο συνδυασμός της υψηλότερης ανεργίας και του ταχύτερου πληθωρισμού ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες της Bank of Japan να τονώσει την οικονομία, για την οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε χρόνια το 2008. Οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ οδηγούν τον πληθωρισμό και οι οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της Sumitomo Mitsui Asset Management Co. λένε ότι η μεγαλύτερη μεταπολεμική ανάπτυξη ενδέχεται να σταμάτησε.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν τον μήνα που πέρασε ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 99,69 ανά δολάριο ΗΠΑ στη 1:13 μ.μ. στο Τόκυο από 99,44 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να αποδείξουν τον περιορισμό της οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών – μειώθηκε για δεύτερο μήνα. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου. Και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που θα ανακοινωθεί την 1η Απριλίου εκτιμάται ότι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε τέσσερα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα