Επιστροφή στο «κόκκινο»

Με απώλειες η Ευρώπη και η Wall Street
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 00:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν χθες τα μεγάλα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές στη Νέα Υόρκη να δέχονται νέα απογοητευτικά μηνύματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα εταιρικά κέρδη και στην Ευρώπη να έρχονται αντιμέτωποι με τις εντεινόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στη Γουόλ Στριτ οι βασικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Γύρισαν όμως σε αρνητικό πρόσημο, με τις εταιρείες λιανικής να οδηγούν την πτώση. Αιτία ήταν η προειδοποίηση της J.C. Penney Co για πλήγμα στην κερδοφορία της. Οι μετοχές της εταιρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων υποχωρώντας έως και 7,5%, ενώ συμπαρέσυραν καθοδικά και τον υπόλοιπο κλάδο.

Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν για άλλη μία συνεδρίαση και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, με τη Citigroup να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσαν και τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,1%, εμφανίζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2006.

Την ίδια ώρα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992. Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones και Nasdaq παρουσίαζαν απώλειες 0,7%.

Στο κόκκινο έκλεισαν νωρίτερα και οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, καθώς οι ενδείξεις για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη εξανεμίζουν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη «να αναλάβει δράση» σε περίπτωση που απειληθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι διατηρήθηκε το Μάρτιο στο ιστορικό υψηλό του 3,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 1.264,68 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε μειωμένος κατά 0,45%. Απώλειες 0,28% είχε ο DAX στη Φρανκφούρτη και 0,5 ο CAC 40 στο Παρίσι. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας, των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα