Aπόφαση τη Δευτέρα εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το Ε9

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008 11:45

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εάν τελικά θα παραταθεί, μόνο όμως για λίγες ημέρες, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα που εκπνέει τη Δευτέρα 31 Μαρτίου.

Παρά τα αιτήματα όλων των φορέων, τα στελέχη του υπουργείου, όπως και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις, περιμένουν στο «παρά πέντε» να λάβουν τη σχετική απόφαση ανάλογα με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν την τελευταία ημέρα υποβολής του Ε9 και όχι με γνώμονα ότι θα διευκολύνει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι τόσο οι εκπρόσωποι των λογιστών όσο και των ιδιοκτητών ανέφεραν στη «Ν» ότι η εν λόγω παράταση είναι επιβεβλημένη, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν προβλήματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και συγκεκριμένα στο σύστημα του TAXISnet, με αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να μην μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.

Τα στελέχη της αγοράς

Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της αγοράς κρίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι που υπέβαλαν χειρόγραφη δήλωση Ε9 από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν και να εκτυπώσουν αντίγραφο της δήλωσής τους μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», να δοθεί παράταση ως εξής:

* Οι χειρόγραφες δηλώσεις Ε9 των φυσικών προσώπων να υποβληθούν μαζί με τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματός τους.

* Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις Ε9 των φυσικών προσώπων να υποβληθούν μέχρι και το τέλος της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων, δηλαδή μέχρι και τις 27 Μαΐου 2008.

Ποιοι έχουν υποχρέωση

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου λήγει η σχετική προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου και υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έχουν:

* Οσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2007.

* Οσοι έχουν οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητα, που είχαν ήδη δηλωθεί σε έντυπα Ε9 προηγούμενων ετών.

* Οσοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση όπως αυτή είχε απεικονιστεί στις δηλώσεις προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

* Τα νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει Ε9 προηγούμενων ετών και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέχρι 31-12-07.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι υπόχρεοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

** Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

** Στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι.

** Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα - εκτάσεις, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα