Συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων

Με απόφαση του πρωθυπουργού
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 14:40

Διυπουργική Επιτροπή με αντικείμενο την εκπόνηση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο σύνολο της χώρας και την παρακολούθηση της εφαρμογής του συστήνεται με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και μέλη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι οι εξής:

-Ο συντονισμός, η παρακολούθηση, η δυνατότητα έγκρισης και χρηματοδότησης μελετών και δράσεων για την αποκατάσταση, την εξυγίανση και τη μετέπειτα αξιοποίηση και ανάπλαση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Επίσης, η εποπτεία της πορείας των σχετικών έργων, καθώς και η εποπτεία των αρμοδίων οργάνων για την επιβολή τυχόν κυρώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

-Η δυνατότητα εκπόνησης και υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων, προγραμμάτων και κάθε είδους δράσεων που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης, η δυνατότητα αξιολόγησης, έγκρισης και χρηματοδότησής τους με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

-Η παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, Σταθμοί Μεταφόρτωσης, Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων κλπ), η οργάνωση και ο συντονισμός των φορέων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και η εποπτεία των αρμοδίων οργάνων για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων ή πλημμελειών.

-Η εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Επιπλέον, η δυνατότητα υποβολής προς χρηματοδότηση του συνόλου ή των επιμέρους δράσεων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και οργανισμούς, αλλά και η εν γένει πρόταση για τη διαχείριση και διάθεση των πόρων αυτών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

-Η συμβολή στην προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στον τομέα της ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

-Η υποβολή εισηγήσεων προς την Ειδική Τριμελή Επιτροπή Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα επί των προτάσεων που υποβάλλονται και αφορούν στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Θανάσης Νάκος ξεκινά άμεσα περιοδείες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να συναντηθεί με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την αξιολόγηση της πορείας των περιφερειακών σχεδιασμών, καθώς και των έργων αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων πιστώσεων για την ολοκλήρωση των έργων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα