Στο Κάιρο ο Π. Δούκας

Στόχος η προώθηση των οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 21:58

Επικεφαλής πολυάριθμης, επιχειρηματικής κατά βάσιν, αποστολής, αλλά και με έντονο «άρωμα» πολιτισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας έφτασε το απόγευμα στο Κάιρο, για να προωθήσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με τη μορφή του εμπορίου ή των επενδυτικών σχεδίων στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, ενώ ο κ. Δούκας θα έχει διμερείς συναντήσεις με υπουργούς και υφυπουργούς των παραγωγικών υπουργείων και εκπροσώπους οικονομικών φορέων, όπως με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου του Καϊρου.

Στις επιδιώξεις της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην Αθήνα-Δεκέμβριος 2007- εντάσσεται και η σύσφιγξη των πολιτικών σχέσεων. Ο κ. Δούκας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Γέιτ, ενώ συνοδεύεται από εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας των δύο χωρών κ.κ. Βερελή και Νεράτζη.

Στο πλαίσιο της προώθησης της αναπτυξιακής διπλωματίας, για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και κοινωνιών, παρών στην αποστολή είναι και ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών για τις ΔΟΣ Θ. Σκυλακάκης. Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα επιλογής για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας, η οποία από την αρχή του 2007 έχει δώσει για αναπτυξιακή βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερη θέση στην ελληνική επίσκεψη έχει η ενίσχυση των παραδοσιακών πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών. Για το σκοπό αυτό στην αποστολή μετέχουν άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Μουτζούρης και ο συγγραφέας Β. Βασιλικός, ενώ έχει προγραμματιστεί ομιλία του υφυπουργού στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καίρου.

Στην υπερ-εκατονταμελή αποστολή μετέχουν -ενδεικτικά- εκπρόσωποι της ναυτιλίας (Τσάκος, Καρνέζης), των φαρμάκων (Λαβίδας) του Τιτάνα, της Ιντραλότ, χρηματιστηριακών και άλλων εταιριών.

Ήδη οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσεις 700 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, κυρίως στους τομείς της χαρτοποιίας, του τσιμέντου, του πετρελαίου, των κατασκευών, των τροφίμων, των δομικών υλικών, τραπεζών, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών και τυχερών παιγνίων.

Αναφερόμενος στον πολιτικό ρόλο της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ο κ. Δούκας σε συνέντευξή του στην Αλ Αχράμ υπογραμμίζει τη βαρύνουσα σημασία της Αιγύπτου στον Αραβικό Κόσμο για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και την αναγνώριση της Ελλάδας ως δίκαιου και έντιμου συνομιλητή που προσπαθεί να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών της στη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής μας.

Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το απλωμένο χέρι της Ευρώπης στον Αραβικό Κόσμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα της ΟΝΕ, στον περιφερειακό οργανισμό του ΟΣΕΠ, καθώς και στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, ενόψει μάλιστα της νέας ώθησης που δίνει πρόταση του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την Ενωση για τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα