Ιαπωνία: Στα χαμηλότερα τεσσάρων ετών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 08:01

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα τεσσάρων ετών υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ιαπωνίας, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά την ισχυροποίηση του γιέν και τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Tankan υποχώρησε στις 11 μονάδες τον Μάρτιο από 19 που ήταν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 30 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 13 μονάδες.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 99,91 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:30 μ.μ. στο Τόκυο από 99,74 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,4% μετά την έκθεση στις ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις, δίνοντας ελπίδες ότι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας ενδέχεται να αντέξει.

Η ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη εξισορρόπησε την μείωση των πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη των εξαγωγών επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο παρά τη μείωση των φορτώσεων στις ΗΠΑ για έκτο μήνα.

Ωστόσο ο δείκτης Nikkei ακόμα βρίσκεται 17% χαμηλότερα φέτος καθώς η ισχυροποίηση του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ περιορίζει τα κέρδη των εξαγωγέων και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα. Οι μεγάλες βιομηχανίες προβλέπουν ότι το γιέν θα διαπραγματευθεί φέτος κατά μέσον όρο στα 109,21 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα