Αυστηρή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 10:38

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ πλαίσιο γνωστοποίησης στη γενική γραμματεία Εμπορίου των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης κατήρτισε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών και κατά συνέπεια στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα όρια του κύκλου εργασιών που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να υποβάλλει τιμοκαταλόγους στο ΥΠΑΝ, κατέστησε υποχρεωτική την υποβολή μόνον όσων τιμοκαταλόγων προβλέπουν αυξήσεις άνω του πληθωρισμού και επέβαλε την κοστολόγηση των προϊόντων για τα οποία υποβάλλονται τιμοκατάλογοι.

Τα ανωτέρω περιελήφθησαν στην υπ' αρίθ. 3/2008 Αγορανομική Διάταξη του υπουργείου, η οποία υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά, και ισχύει με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και την ανακοίνωσή της στον ημερήσιο τύπο. Σύμφωνα με τη νέα Α.Δ.:

* Την υποχρέωση να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους και να προαναγγέλλουν μεταβολές τιμών έχουν πλέον όσες βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια και εισαγωγικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κατά το πλησιέστερο προς το 2008 έτος συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 5 εκατ. ευρώ και άνω για όλα τα πωληθέντα είδη.

* Ανάλογη υποχρέωση έχουν πλέον και όσες επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες και πραγματοποίησαν κατά την πλησιέστερη προς το έτος 2008 οικονομική χρήση συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 2 εκατ. ευρώ για όλες τις παραχθείσες υπηρεσίες τους.

* Για τις επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν μικτή δραστηριότητα, η ανάλογη υποχρέωση απορρέει εφόσον ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών για την πλησιέστερη με το έτος 2008 οικονομική χρήση ήταν άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

* Για όσες επιχειρήσεις ασκήσουν για πρώτη φορά δραστηριότητα μετά την έναρξη ισχύος της εν λόγω Αγορανομικής Διάταξης, υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων θα έχουν εφόσον αντίστοιχα ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 5 εκατ., 2 εκατ. και 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

* Η υποβολή των στοιχείων γίνεται στις διευθύνσεις Τιμών Τροφίμων και Ποτών, Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων - Φαρμάκων, Τιμών Παροχής Υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

* Η κατάθεση των τιμολογιακών στοιχειών πραγματοποιείται το αργότερο εντός 6 ημερών, που υπολογίζονται από την επομένη της ημερομηνίας ισχύος της Α.Δ., όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή από την ημερομηνία κλεισίματος της οικονομικής χρήσης, εφόσον πρόκειται για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις.

* Εφόσον πρόκειται για μεταβολές τιμών, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο υπουργείο εντός 10 ημερών πριν την ημερομηνία εφαρμογής τους.

* Ανάλογη προθεσμία ισχύει και για τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, για τα οποία θα πρέπει να μνημονεύεται από τις επιχειρήσεις ότι πρόκειται για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η ημερομηνία εφαρμογής των τιμών.

* Οι διατάξεις της Α.Δ. ισχύουν ακόμη κι αν μια επιχείρηση σε κάποιες κλεισμένες οικονομικές χρήσεις μεταγενέστερες της Α.Δ. παρουσίασαν κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ (παραγωγή προϊόντων), των 2 εκατ. ευρώ (υπηρεσίες) και των 3,5 εκατ. ευρώ (μικτή δραστηριότητα).

* Για τις επιχειρήσεις που θα γνωστοποιούν στο ΥΠΑΝ στοιχεία, θα πρέπει πέραν των ανωτέρω να καταρτίζουν και αναλυτικό κοστολόγιο, λαμβάνοντας υπόψη το Κεφάλαιο 2 - Κανόνες Κοστολόγησης της ΑΔ 14/89 και τις ισχύουσες διατάξεις περί κοστολόγησης των ειδών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, εφόσον σε 12μηνη βάση κάθε έτους, αρχής γενομένης από 1/1/07 έως 31/12/07, η τιμή πώλησης κάθε είδους, ή η τιμή κάθε παρεχόμενης υπηρεσίας ως στοιχείου προαναγγελίας μεταβολής της κατά τον τιμοκατάλογο, αυξάνεται συνολικά μέσα στο ίδιο έτος σε επίπεδα υψηλότερα του επίσημου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

* Τα κοστολόγια φυλάσσονται στην εταιρεία και εφόσον ζητηθούν από το υπουργείο αποστέλλονται μέσω e-mail εντός τριών ημερών από την επομένη αποστολής του ειδοποιητηρίου.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα