Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 17:38

Για τη Λουμπλιάνα αναχώρησε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, όπου συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο (4-5/4/2008) τα άτυπα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και η προετοιμασία για τη Σύνοδο της G 7 που θα γίνει στις 11 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

2. Δημοσιονομική Πολιτική

Θα συζητηθεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το 2009.

ECOFIN

1. Οικονομική κατάσταση και χρηματοπιστωτική σταθερότητα:

α. Έκθεση για την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Θα παρουσιασθεί έκθεση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζεται με αυξημένο ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες τράπεζες στην Ε.Ε. έχουν αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στην κρίση με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των περισσοτέρων από αυτές να παραμένουν κατά μεγάλο μέρος ανεπηρέαστοι. Για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, τον Οκτώβριο του 2007 το Συμβούλιο ECOFIN προσδιόρισε τέσσερις τομείς προτεραιότητας για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι οποίοι εγκρίθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14 Μαρτίου 2008. Με βάση την έκθεση, θα παρουσιασθεί η πρόοδος στους τομείς αυτούς, που αφορούν: Πρώτον, την ενίσχυση της διαφάνειας για τους επενδυτές, τις αγορές και τις εποπτικές αρχές. Δεύτερον, τη βελτίωση των μεθόδων αποτίμησης σύνθετων τραπεζικών προϊόντων. Τρίτον, την ενίσχυση των εποπτικών κανόνων και της διαχείρισης κινδύνου. Και, τέταρτον, τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών.

β. Διαχείριση διασυνοριακών κρίσεων

Η ανάγκη για την ενίσχυση της εποπτείας στον χρηματοπιστωτικό τομέα κατά τη διαχείριση ενδεχόμενων διασυνοριακών κρίσεων σχετίζεται με το ρόλο των εποπτικών Επιτροπών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (του λεγόμενου Επιπέδου III της διαδικασίας Lamfalussy. Η Επιτροπή, με προτροπή του Συμβουλίου Ecofin του Δεκεμβρίου 2007, επεξεργάστηκε διαδικασίες για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Επιτροπών αυτών, χωρίς να διαταραχθεί η σήμερα ισχύουσα αρμοδιότητα των εποπτικών αρχών.

γ. Εκκαθάριση και διακανονισμός για χρηματιστηριακές συναλλαγές

Η Ε. Επιτροπή ανακοίνωσε την 3η έκθεση προόδου, σχετικά με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ολοκλήρωσης και της ασφάλειας των διασυνοριακών πράξεων εκκαθάρισης και διακανονισμού στην Ε.Ε.

2. Ποιότητα των δημοσίων οικονομικών: Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών

Θα συζητηθεί έγγραφο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των κοινωνικών δαπανών. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

3. Προετοιμασία των εαρινών συνεδριάσεων στη Ουάσινγκτον: Αναθεώρηση των ποσοστώσεων και των δικαιωμάτων ψήφου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Στο προσεχές ECOFIN θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του συστήματος ποσοστώσεων του ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, στις 28/3/08, δημοσίευσε αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση της διοικητικής δομής του οργανισμού. Σύμφωνα με την πρόταση θα αυξηθούν τα δικαιώματα ψήφου των 135 από τα 185 κ-μ του Ταμείου, κάτι που μεταφράζεται σε μια συνολική αύξηση των δικαιωμάτων ψήφων τους κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα