ΔΝΤ: Επιβεβαιώνει την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη φετινή ανάπτυξη

Στο 3,7% από 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 15:14

ΤO Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,7%, από 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Σε έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μια εβδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση του World Economic Outlook, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 12 και 13 Απριλίου, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά, ωστόσο, ότι οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν με «μικρές απώλειες» στην τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση, καθώς η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων κατά περίπου 75% σε σχέση με το 2000 έχει δώσει ώθηση στα έσοδα από τις εξαγωγές.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει «στην ουσία τελματωθεί» και η Ευρώπη θα βιώσει πιθανότατα πτωτική στροφή των ρυθμών ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και της στενότητας στις πιστωτικές αγορές, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Σάιμον Τζόνσον.

Αντιθέτως, η διάχυση της κρίσης της αγοράς ακινήτων στην ευρύτερη οικονομία θα είναι πιο περιορισμένη στις πτωχότερες χώρες, σημειώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα