Στα υψηλότερα μηνός ο χαλκός

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 07:43

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός αναρριχήθηκε ο χαλκός καθώς εικάζεται ότι η υποχώρηση του δολαρίου θα τονώσει τη ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του καλαθιού των έξι μεγαλύτερων νομισμάτων μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι ΗΠΑ απώλεσαν θέσεις εργασίας για τρίτο μήνα τον Μάρτιο, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Ο χαλκός έχει σημειώσει φέτος άνοδο 30% καθώς η υποχώρηση του δολαρίου αύξησε την ελκυστικότητα των πρώτων υλών ως εξασφάλιση της αξίας.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαΐου, σημείωσαν άνοδο 5,3 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 3,9545 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Νymex). Νωρίτερα η τιμή του άγγιξα τα 3,967 δολ. η λίμπρα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαρτίου. Αυτήν την ημέρα το μέταλλο αναρριχήθηκε στα 4,024 δολ. πλησιάζοντας τα επίπεδα των 4,04 δολ. στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Μάϊο του 2006. Ο χαλκός έχει σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 3,2%, την έβδομη ανάλογη άνοδο σε 10 εβδομάδες.

Στο London Metal Exchange (LME), ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 119,50 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 8.670 δολ. ο μετρικός τόνος. Το μέταλλο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 8.820 δολ. ο τόνος στις 6 Μαρτίου.

Εάν η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχυνθεί ο χαλκός στο Λονδίνο ενδέχεται να αναρριχηθεί φέτος στα 12.000 δολ. ο τόνος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα