Σε υψηλά επίπεδα κλείνει ο πληθωρισμός Μαρτίου

Θα διαμορφωθεί μεταξύ 4,3% και 4,5%
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 09:49

ΜΕΤΑΞΥ 4,3% και 4,5% κλείνει ο πληθωρισμός του Μαρτίου, ανεβάζοντας το δείκτη του μέσου όρου του έτους, αλλά και ενισχύοντας τις αντιδράσεις για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα.

Τα οριστικά στοιχεία ανακοινώνονται αύριο από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία προβλέπει ότι οι πιέσεις θα διατηρηθούν υψηλές τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η αποκλιμάκωση αναμένεται από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν θα συμπληρωθεί 12μηνο από την έκρηξη των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να αναθεωρήσει αισθητά τις προβλέψεις του και ο στόχος πλέον για το μέσο πληθωρισμό του 2008 τοποθετήθηκε στο 3,5%. Ο αρχικός στόχος, που τέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν 2,8%, ενώ το 2007 ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Το ΥΠΟΙΟ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των λοιπών εμπορευμάτων (εισαγόμενος πληθωρισμός) όσο και στη σημαντική αύξηση του ονομαστικού κόστους εργασίας, το οποίο εκτιμάται στο 5,2%, από 4,2% το 2007, λόγω των αυξήσεων που συμφωνήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και οι οποίες προκάλεσαν τη δυσφορία του οικονομικού επιτελείου.

Υπενθυμίζεται ότι, το Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός ξεπέρασε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και διαμορφώθηκε στο 4,4%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μετά τον Ιανουάριο του 2002, τον Ιανουάριο ήταν στο 3,9%, ενώ στο ίσιο ποσοστό βρέθηκε και στους δύο τελευταίους μήνες του2007.

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων διατηρεί στο επίπεδο της μίας εκατοστιαίας μονάδας την απόκλιση από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, διαφορά που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, ο οποίος εξάγεται με ενιαία μεθοδολογία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., έφτασε το Φεβρουάριο στο 4,5%, από 4% τον Ιανουάριο.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν, πέραν των καυσίμων, οι ανατιμήσεις των τροφίμων, που ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Βασικά είδη διατροφής σε ετήσια βάση έχουν ανατιμηθεί κατά 20%-30%. Κατά 30% έχουν αυξηθεί οι τιμές των σπορέλαιων, κατά 21% των ζυμαρικών, κατά 19% ανατιμήθηκε το αλεύρι, 15% το ψωμί, 13,5% τα νωπά λαχανικά, 13% τα όσπρια, 13,6% τα αβγά, 11,8% τα νωπά πουλερικά.

Πρόκειται για ανατιμήσεις που «καίνε» τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μεγαλύτερο μέρος τους διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα