Ακριβότερα τρόφιμα λόγω βιοκαυσίμων

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 10:21

ΠΑΡΟΤΙ πίσω από την παραγωγή βιοκαυσίμων βρίσκονται επισφαλείς οικονομίες εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών τροφοδοσίας, τα εναλλακτικά καύσιμα έχουν συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών του αργού πετρελαίου σταθερά κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας εμπορευμάτων, δήλωσαν στο πλαίσιο συνεδρίου 2008 στην Ασία, ότι χωρίς την παραγωγή των 4 εκατ. έως 5 εκατ. βαρελιών βιοκαυσίμων στην παγκόσμια αγορά σήμερα, οι τιμές του αργού μπορεί να ήταν κοντά στα 150-200 δολάρια το βαρέλι. Οι κυβερνήσεις στις πλουσιότερες χώρες θα έχουν ένα κίνητρο για να στηρίξουν την παραγωγή βιοκαυσίμων και αιθανόλης καθώς επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές του αργού χαμηλές.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι πλουσιότερες κυβερνήσεις θα θελήσουν να επιδοτήσουν την παραγωγή βιοκαυσίμων εις βάρος του υψηλότερου κόστους τροφίμων καθώς οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες δαπανούν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους σε καύσιμα. Ως εκ τούτου η κατάσταση είναι διαφορετική στις φτωχότερες χώρες, όπου οι άνθρωποι δαπανούν 70% των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα, δήλωσαν παράγοντες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Το προηγούμενο έτος, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 40% πλήττοντας τις φτωχότερες χώρες. Οι επιπτώσεις είναι ορατές παρά τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για βιοκαύσιμα η οποία προβλέπεται να προκαλέσει συγκεντρωτισμό, σχέδια παροπλισμού για την οικοδόμηση μονάδων παραγωγής και κλείσιμο εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα