Ράλι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία

Νότα αισιοδοξίας από τις συμφωνίες κολοσσών εταιρειών
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 00:01

ΜE ράλι χαιρέτισαν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μεταλλευτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, όπως και τη δήλωση της Merrill Lynch ότι τα χειρότερα όσον αφορά στην πιστωτική κρίση είναι πλέον παρελθόν, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύονται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Οι συμφωνίες εταιρειών κολοσσών που πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους ενέργειας, μετάλλων και ασφαλίσεων έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στην αγορά αλλά και στον κλάδο μεταλλευμάτων, καθώς η Goldman Sachs συνέστησε αγορά για τις μετοχές του.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,14%, στις 6.014,80 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.944,60 μονάδες, με άνοδο 0,89%, και στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX κέρδισε 0,85%, στις 6.821,03 μονάδες.

Τα επικείμενα deals στον κλάδο ενέργειας μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η μετοχή της British Energy σημείωσε σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Electricite de France, Centrica και RWE ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια στην εταιρεία.

Η UBS βρέθηκε στο υψηλότερο πενταετίας και ηγήθηκε της ανόδου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Merrill Lynch συνέστησε την αγορά των μετοχών της. Ανοδικά κινήθηκαν οι τίτλοι των BHP και Rio Tinto, όπως επίσης και της Anglo American, επωφελούμενες από το ράλι των εμπορευμάτων, ενώ η τελευταία προστέθηκε χθες στη λίστα με τις προτεινόμενες για αγορά μετοχές της Goldman.

Κέρδη κατέγραψε και η Nestle μετά την ανακοίνωση για την εξαγορά του 25% κλάδου της εταιρείας από τη Novartis. Στην άλλη όχθη, σημαντικά κέρδη κατά 17% κατέγραψε η μετοχή της Washington Mutual, ένα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για επενδύσεις 5 δισ. από την TPG.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τεχνολογικός κλάδος, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν για μια ακόμη ημέρα οι Yahoo και Microsoft. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,18%, στις 13.450,23 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα