Ενίσχυση € 89,7 εκατ. για τις ζημιές από πυρκαγιές

Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 09:59

ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ στην Ελλάδα 89,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει επίσης παράταση ενός έτους στην εκταμίευση των πόρων του Γ' ΚΠΣ στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ, οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν αποκλειστικά για τη κάλυψη των πρώτων μέτρων επείγοντος χαρακτήρα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια και λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές, όπως η κινητοποίηση σωστικών συνεργείων, η προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων, ο καθαρισμός των περιοχών και η αποκατάσταση των πιο κρίσιμων υποδομών (ύδρευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες).

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός φάκελος με το αίτημα για συνδρομή που είχε στείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, εκτιμούσε τις συνολικές ζημιές από τις πυρκαγιές σε 2,1 δισ. ευρώ.

Μετά τη σημερινή υιοθέτηση της πρότασης της αρμόδιας Επιτρόπου, κυρίας Ντανούτα Χούμπνερ απομένει η τυπική σύμφωνη γνώμη της Ευρωβουλής και η τελική έγκριση από το Συμβούλιο.

Παράταση για Γ' ΚΠΣ

Πάντως σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα σημαντικότερη είναι η δεύτερη απόφαση της Κομισιόν η οποία προβλέπει την παράταση για ένα έτος της προθεσμίας εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πρόκειται για την Πελοπόννησο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Η παράταση αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα «οδικοί άγονες, λιμάνια, αστική ανάπτυξη», καθώς και τα προγράμματα «σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αστικές μεταφορές».

Η προϋπόθεση που τίθεται από κοινοτικής πλευράς για τη χορήγηση της ετήσιας παράτασης είναι να γίνεται αιτιολόγηση ότι εξαιτίας των πυρκαγιών είναι αδύνατη η απορρόφηση των πόρων μέχρι το τέλος του 2008.

Τα Ταμείο Αλληλεγγύης με ετήσια προικοδότηση 1 δισ. ευρώ, παρεμβαίνει, κυρίως, σε περίπτωση μείζονος φυσικής καταστροφής με σοβαρές επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης, το φυσικό περιβάλλον ή την οικονομία μιας ή περισσοτέρων περιοχών κράτους μέλους ή υποψήφιας για προσχώρηση χώρας. Ως μείζων φυσική καταστροφή νοείται:

* κάθε καταστροφή που προκαλεί ζημίες, σε κράτος μέλος, οι οποίες είτε εκτιμώνται σε πλέον των 3 δισ. ευρώ, είτε αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 0,6% του ΑΕΠ,

* στην περίπτωση, όπου μία περιοχή όταν το εθνικό όριο του 0,6 % δεν έχει επιτευχθεί, προκαλεί καταστροφές που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τής υπό εξέταση περιοχής και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

Στήριξη δράσεων

Οι επείγουσες ενέργειες που προορίζονται για την αποκατάσταση ζημιών, και οι οποίες είναι επιλέξιμες για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι οι ακόλουθες:

* άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, της αποχέτευσης, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης,

* εφαρμογή προσωρινών μέτρων στέγασης και χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης με σκοπό την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού,

* άμεση διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και λήψη μέτρων για την άμεση προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς,

* άμεσος καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών περιοχών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα