Αμετάβλητος στο 4,4% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 16:01
UPD:17:23

Στο 4,4%, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, παρέμεινε ο πληθωρισμός το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 7,1% το Μάρτιο και της βενζίνης κατά 1,4% ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο γ.γ. της ΕΣΥΣΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης το Μάρτιο ήταν οι ίδιες με το Φεβρουάριο, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ήταν 4,1% και, αν ήταν στα περυσινά επίπεδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ήταν 3,0%.

Ο Εναρμονισμένος Δ.Τ.Κ. το Μάρτιο 2008 διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,5% το Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 2,8% του Μαρτίου 2007.

Ο Δομικός Δ.Τ.Κ. διαμορφώθηκε στο 3,6% το Μάρτιο, έναντι αύξησης 3,3% του Φεβρουαρίου 2008 και 2,6% του Μαρτίου 2007.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντοπυράκης, η εξέλιξη του Δ.Τ.Κ. τον Απρίλιο εξαρτάται , και πάλι, κατά κύριο λόγο από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αν η τιμή του δεν παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές, ο Δ.Τ.Κ. τον Απρίλιο αναμένεται να είναι πτωτικός και τούτο διότι τον περυσινό Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 5,4% και της βενζίνης κατά 4,5%.

«Ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα για το Μάρτιο, τροφοδοτούμενος από την αυξητική πορεία των τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, που προσέθεσαν 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό αύξησης», δήλωσε στο Reuters ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

«Για το επόμενο διάστημα, αναμένουμε σταδιακή επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων με τον πληθωρισμό να παραμένει ελαφρώς υψηλότερος του 4,0%», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα