ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 15:16

Διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την ομοιόμορφη και εναρμονισμένη εφαρμογή του άρθρου 26 του ν. 3649/2008, που αφορά τη ρύθμιση και εξόφληση οφειλών από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές κλπ. απέστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπονται οι ακόλουθες περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών:

1. Δυνατότητα υποβολής αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης, αναφορικά με τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων και δημοτικό φόρο Δωδεκανήσου.

2. Δυνατότητα περαίωσης φορολογικών διαφορών, για τις οποίες εκκρεμούν ασκηθείσες προσφυγές ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων.

3. Ρύθμιση οφειλών από τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων και φόρου Δωδεκανήσου.

4. Ρύθμιση οφειλών από δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές και πρόστιμα Κ.Ο.Κ.

5. Ρύθμιση οφειλών από πρόστιμα υπαίθριου εμπορίου και τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των παραπάνω περιπτώσεων ρύθμισης οφειλών είναι η λήψη απόφασης από το οικείο συμβούλιο, η οποία πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 3-5-2008 και με την οποία θα καθοριστεί η αποκλειστική προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων και δηλώσεων, καθώς και ο αριθμός των δόσεων.

Οι αντίστοιχες οφειλές που βεβαιώνονται και εισπράττονται από δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. ρυθμίζονται αναλόγως. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου νομικού προσώπου.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση οφειλών κατά την πρόβλεψη των παραπάνω περιπτώσεων έχει μεταβατικό χαρακτήρα, δηλαδή συγκεκριμένη προθεσμία εφαρμογής, οι Δήμοι και οι Κοινότητες οφείλουν να τις γνωστοποιήσουν άμεσα ευρέως, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, αξιοποιώντας τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα