Χρ. Φώλιας: Ενεργειακή πολιτική μακράς πνοής

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 16:21

Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι στρατηγική ενεργειακής πολιτικής μακράς πνοής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist, με θέμα: «Δημιουργώντας την Ατζέντα του 2020 με την πολιτική ηγεσία με στόχο την πολιτική και οικονομική ευημερία».

Όπως είπε ο κ. Φώλιας, η ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας και την κατοχύρωση θέσης – κλειδί στον Ενεργειακό Χάρτη, στη διασφάλιση επαρκούς ενέργειας για τη χώρα μας, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην αξιόπιστη διαμετακόμιση ενεργειακών αγαθών, στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και στην προώθηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσω ενεργειακών επενδύσεων που συνεισφέρουν στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ευρωπαϊκού εδάφους, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και πρόκειται να αποτελέσει έναν νέο δίαυλο μεταφοράς συμπληρωματικό προς τα Στενά του Βοσπόρου, δήλωσε ο υπουργός.

Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι ο εν λόγω αγωγός θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Στενών, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα ναυτικού ατυχήματος και ενισχύοντας, συγχρόνως, την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Eλληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι με τον ελληνοτουρκικό αγωγό η χώρα μας απέκτησε και μια τρίτη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία και την Αλγερία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ όλων των εποχών και η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο της Κασπίας μεταφέρεται προς την Ελλάδα σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν κατασκευασθεί ο ελληνοϊταλικός αγωγός, συνέχισε ο κ. Φώλιας ο οποίος ανέφερε ότι ήδη υπεγράφη στη Ρώμη, η Δήλωση Προθέσεων από τους εκπροσώπους των δύο εμπλεκομένων εταιριών ΔΕΠΑ και Edison, για την ίδρυση της εταιρίας «Ποσειδώνας Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει το υποθαλάσσιο τμήμα του Ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Η σύσταση της εταιρείας βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο. Έχει ολοκληρωθεί, ήδη, η μελέτη χάραξης του υποθαλάσσιου αγωγού, προκειμένου να επακολουθήσει ο διαγωνισμός για το βασικό σχεδιασμό του έργου. Σε ότι αφορά το χερσαίο τμήμα, ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI), θα μεταφέρει 11,6 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, από τα οποία τα 3,6 προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα 8 για την Ιταλική και παραπέρα για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, καταγράφοντας το εύλογο ενδιαφέρον της εξαρτημένης ενεργειακά, κυρίως από το πετρέλαιο, Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ασφαλή εφοδιασμό και διαφοροποίηση της τροφοδοσίας της σε πηγές και οδούς διέλευσης.

South Stream

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός, είναι και ο αγωγός South Stream, αφού όσο υψηλότερη είναι η διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης τόσο αυξανόμενη εμφανίζεται η ενεργειακή επάρκεια. Με τη Ρωσική πλευρά συμφωνήθηκε η δημιουργία μικτής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη επεξεργασία αυτού του φιλόδοξου ενεργειακού έργου.

Επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ στη Ν.Α. Ευρώπη

Ο υπουργός υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την πολύπλευρη θετική συνεισφορά της χώρας μας στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας της Ν.Α. Ευρώπης. Όπως ανέφερε ο κ. Φώλιας, δημιουργείται μία ενιαία ενεργειακή αγορά στην ευρύτερη περιοχή μας, στη γειτονιά μας με πρόβλεψη και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή ενσωμάτωσή της στην αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια εκτιμάται ότι στην ευρύτερη περιοχή, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων και την αναβάθμιση υφισταμένων μονάδων παραγωγής και δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα