«Στο κόκκινο» για δεύτερη μέρα

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 00:01

«ΣTO KOKKINO» τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού και λιανικού τομέα στην αιχμή της πτωτικής τάσης, ενώ στη Wall Street επανήλθαν ανησυχίες, ότι η οικονομική επιβράδυνση, οι διευρυμένες ζημιές από την πιστωτική κρίση και το νέο ρεκόρ του πετρελαίου θα πλήξουν τις εταιρικές κερδοφορίες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι τράπεζες, με την HBOS να υποχωρεί για έκτη διαδοχική ημέρα, καθώς η Credit Suisse συνέστησε πώληση των μετόχων της μεγαλύτερης παρόχου ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη χώρα.

Στο «»κόκκινο και η UBS, μετά και τις εκτιμήσεις της Lehman Brothers, ότι το πρόσφατο ράλι στις μετοχές της εταιρείας δεν θα συνεχιστεί μετά και την ανακοίνωση των κερδών της.

Μεγάλες ήταν και οι απώλειες για την Carrefour, η οποία ανακοίνωσε ότι η αύξηση των δαπανών και επίσης της United Parcel Service, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως μεταφοράς δεμάτων αλλά και της Boeing, η οποία ανακοίνωσε μια ακόμη πολύμηνη καθυστέρηση στην παράδοση των νέων, αεροσκαφών της 87, την τρίτη σε διάστημα έξι μηνών.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έχασε 0,11%, στις 6.983,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,77% στις 4.874,97 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,75% έκλεισε στις 6.721,36 μονάδες.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 316,43 μονάδες, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει το 13% της αξίας του.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κερδοφορία των εταιρειών του δείκτη θα ενισχυθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, της στιγμή που οι προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς έκαναν λόγο για ανάπτυξη της κερδοφορίας κατά 11%.

Επίσης, η δημοσιοποίηση τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 18 Μαρτίου που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei με νέα πτώση 1,54% έκλεισε στις 13.11,89 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα