Κίνα: Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 08:31

ΜΕΙΩΘΗΚΕ για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας κατά το τρίμηνο, σημάδι υποχώρησης της ζήτησης στο μεγαλύτερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης του κόσμου.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 10,2% στα περίπου 41,6 δισ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News βάσει των εμπορικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο από τα τελωνεία της χώρας.

Την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι η Κίνα πρέπει να περιορίσει τον πληθωρισμό ο οποίος αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 χρόνια. Οι απ΄ευθείας ξένες επενδύσεις στις χώρα διπλασιάστηκαν στα 27,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2008 στο 9,3% από 10%. Η Κίνα πέρυσι ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης του κόσμου, συμμετέχοντας με 19%, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ.

Σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης του 2007 στο 11,9% από 11,4% αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και της λιανικής.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, υπερέβη τα 7 ανά δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά από το ξεκλείδωμά του, το 2005. Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,9909 ανά δολάριο στις 12:40 μ.μ. στη Σαγκάη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα