Σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρουμανία

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 15:01

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 45,7% το 2006 και κατά 30% το 2007, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη στη Ρουμανία.

Συνολικά, στη διετία 2006-2007 σχεδόν διπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 774 εκατ. ευρώ από 408 εκατ. ευρώ. Στην ίδια διετία, οι εισαγωγές από τη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 23% και έφθασαν τα 535 εκατ. ευρώ από 434 εκατ. ευρώ. Έτσι, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε το 2007 πλεόνασμα 238 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ που υπήρχε το 2005.

Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι δομικά υλικά (σίδηρος, χάλυβας, χυτοσίδηρος, ασφαλτούχα ορυκτά κ.λ.π.), λιπαντικά, είδη αλουμινίου και φρούτα. Οι εισαγωγές από τη Ρουμανία αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή, χαλυβουργικά προϊόντα, καλώδια, αγωγούς και μηχανές.

Επενδύσεις τριών δισ. ευρώ

Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπου 3 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα – μετά την Ολλανδία και την Αυστρία – στην κατάταξη των ξένων επενδυτών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται περίπου σε 800 και επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μερίδιο περίπου 15% της τοπικής αγοράς. Οκτώ ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά, διαθέτοντας περίπου 300 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου και υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της αντίστοιχης ρουμανικής εποπτικής αρχής (Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Ρουμανίας), τόσο σε πολυμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Ο ΟΤΕ κατέχει το 54% της Romtelecom και το 70% της θυγατρικής της Cosmorom. Ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στην ρουμανική αγορά τόσο στον τομέα των έργων υποδομής (οδικοί άξονες κλπ.) όσο και στην κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων.

Το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ για το 2008, προβλέπει την συμμετοχή της Ελλάδας σε τρεις διεθνείς εκθέσεις στο Βουκουρέστι που αφορούν δομικά υλικά και αγροτεχνικό εξοπλισμό. Επίσης προβλέπεται η διοργάνωση τριών επιχειρηματικών αποστολών για τους κλάδους καταναλωτικών προϊόντων, των γουναρικών, του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, σύμβουλων επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, του τουρισμού και των μελετητικών γραφείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα