Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Κώδικας Δημοσίων Έργων

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 15:18

Κατετέθη σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ο νέος Κώδικα Δημοσίων Έργων, ο οποίος αφορά στην Κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας -ελληνικής και κοινοτικής- περί κατασκευής Δημοσίων Έργων.

Οπως είπε ο υπουργός, ο νέος Κώδικας αφορά στην Κωδικοποίηση όλης της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας περί κατασκευής Δημοσίων Έργων σε ένα ενιαίο κείμενο με 183 άρθρα και ταξινομημένες όλες τις πηγές του κώδικα.

Πρόκειται -τόνισε- για μία πολύ σημαντική θεσμική παρέμβαση και ένα δύσκολο νομικό εγχείρημα, το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που έγινε από Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή επί τρία χρόνια από το 2005 έως και σήμερα.

Με το νέο Κώδικα τακτοποιείται και απλοποιείται η εφαρμογή όλης της νομοθεσίας από το σύνολο των κεντρικών και περιφερειακών φορέων της χώρας που κατασκευάζουν Δημόσια Έργα, ενώ θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο και η διαφάνεια παραγωγής Δημοσίων Έργων της χώρας μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Σουφλιάς.

Ο νέος Κώδικας της νομοθεσίας κατασκευής Δημοσίων Έργων, αποτελείται από τα παρακάτω έξι μέρη:

α) Μέρος Ι : «Προσυμβατικό στάδιο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων»

β) Μέρος ΙΙ: «Σύμβαση Κατασκευής του έργου»

γ) Μέρος ΙΙΙ:«Εργοληπτικές Επιχειρήσεις - Μητρώα»

δ) Μέρος ΙV : «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην οδηγία 2004/18/ΕΚ»

ε) Μέρος V : «Ειδικές διατάξεις»

στ) Μέρος VI:«Τελικές διατάξεις»

Επίσης, ο Κώδικας περιλαμβάνει ταξινόμηση των πηγών, με πίνακα των κωδικοποιούμενων διατάξεων και ακολουθούν σε συνημμένο παράρτημα οι υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζονται υποχρεωτικά κατά τη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων και συγκεκριμένα:

- Οι τρεις τύποι προτύπων διακηρύξεων ανοικτής διαδικασίας.

- Η απόφαση αρ. Δ15οικ/24298/28.7.2005 «Έκδοση Ενημερότητας Πτυχίου».

- Δώδεκα υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν στην ποιότητα των δημοσίων έργων, την τήρηση του ΦΑΥ και ΣΑΥ και συναφή θέματα.

- Τα παραρτήματα του Π.Δ. 60/07 (κοινοτική νομοθεσία), καθώς και τα νέα τυποποιημένα έντυπα που αφορούν τα έργα που εμπίπτουν την κοινοτική νομοθεσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα