Εγνατία, Γενική και Αττικής ελκυστικοί στόχοι εξαγοράς, σύμφωνα με την Κάντορ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2001 17:38
UPD:17:43

Οι τράπεζες Εγνατία, Γενική και Αττικής αποτελούν τους ελκυστικότερους στόχους εξαγοράς, επισημαίνεται στην ετήσια μελέτη της Κάντορ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην μελέτη, η συνεργασία τραπεζών με μικρότερο των τριών τρισ. δρχ. ενεργητικό φαίνεται ότι «γεννά» αξία.

Η EFG Eurobank Ergasias και η Εμπορική θα έχουν οφέλη από την ενίσχυση των δικτύων τους με εξαγορές, ενώ εκτιμάται ότι το περιορισμένο και εξειδικευμένο ενδιαφέρον των ξένων θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, παρ' όλο το φημολογούμενο ενδιαφέρον γαλλικών ή και ιταλικών τραπεζών για ενεργοποίησή τους στην ελληνική αγορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου, θα αυξήσουν σημαντικά την αξία τους με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των καταστημάτων τους. Η Αγροτική Τράπεζα μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τις άλλες από μελλοντικές εξαγορές, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το δίκτυο που διαθέτει θα πρόσθετε σημαντική αξία σε κάθε τράπεζα.

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι ο εκσυγχρονισμός των τραπεζών, ο έλεγχος του κόστους, η ορθολογικοποίηση των δικτύων και η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα, αλλά και μονόδρομο, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για επόμενες ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, με πληθώρα σεναρίων εξαγορών και σύμπτυξης για τη δημιουργία νέων σχημάτων.

Ετσι, τέσσερις έως πέντε όμιλοι προβλέπεται ότι θα κατέχουν περίπου το 80% της συνολικής αγοράς με μικρή ανάμιξη ξένων τραπεζών. Οι μικρές τράπεζες φαίνεται ότι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και δημιουργείται έτσι ανάγκη διαφοροποίησης των μικρών τραπεζών ως προς την παροχή ευέλικτης, προσωποπαγούς και ταχύτατης εξυπηρέτησης προς τους πελάτες.

Για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων χωρίς έκτακτα αποτελέσματα μειώθηκε το 2000 σε 17,2% από 22,8% το 1999, αντικατοπτρίζοντας την επίδραση της πορείας του ΧΑΑ.

Η συσχέτιση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων με το ενεργητικό δείχνει ότι η αποδοτικότητα μίας τράπεζας αυξάνεται μη γραμμικά με το μέγεθoς της. Από κάποιο σημείο και ύστερα η μεγέθυνση του ενεργητικού οδηγεί σε μειούμενο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας.

Σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης, η λιανική τραπεζική στην ελληνική αγορά δείχνει να έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς τόσο οι χορηγήσεις όσο και τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ως ποσοστά του ΑΕΠ υπολείπονται των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ποσοστών σημαντικά. Αντίθετα, οι καταθέσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα