G7: Μέτρα για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης

Συγκροτείται διεθνές σώμα εποπτών
Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 11:40
UPD:13:50

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (G7).

Οι προτάσεις των υπουργών της G7 περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός διεθνούς σώματος εποπτών που θα παρακολουθεί όλους τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνητικών υπηρεσιών για να προλάβουν μελλοντικές απειλές.

Η Ομάδα των Επτά (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς), απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να αποκαλύψουν πλήρως την έκθεσή τους στη χρηματοπιστωτική κρίση μέσα σε 100 ημέρες, περιλαμβάνοντας όλες τις αναμενόμενες διαγραφές [χρεών] που απορρέουν από την απωλεσθείσα αξία των εγγυήσεων οι οποίες συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

"Η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει παγιωμένη και περισσότερο παρατεταμένη απ΄ό,τι είχαμε προβλέψει", ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο της G7 στην Ουάσινγκτον.

Η Ομάδα των Επτά απηύθυνε επίσης έκκληση για άμεση αναθεώρηση των διεθνών λογιστικών προτύπων και της γνωστοποίησης στοιχείων. Οι ιδιωτικές εταιρίες, υπό κυβερνητική εποπτεία, θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου και να αυξήσουν το κεφάλαιό τους προκειμένου να αποτρέψουν μια περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Οι περισσότερες προτάσεις ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας του Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSF), ενός παγκόσμιου σώματος που έχει επιφορτισθεί με την επεξεργασία σχεδίων προκειμένου να ξεπερασθεί η χρηματοπιστωτική κρίση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα