Tην ανησυχία τους για τη σημαντική πτώση του δολαρίου εξέφρασαν από την Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (G7) . Προειδοποιούν παράλληλα για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω της "παγιωμένης" πιστωτικής κρίσης.
"Από την τελευταία συνεδρίασή μας έχουν παρατηρηθεί απότομες διακυμάνσεις στις κυριότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα της οικονομίας και των αγορών", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομάδας των Επτά μετά τη διήμερη σύνοδο στην Ουάσιγκτον.
Δεσμεύονται παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος.
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή σε ό,τι αφορά τη φρασεολογία του G7 στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τη σύνοδο του Ομίλου στη Φλώριδα, το Φεβρουάριο του 2004.
Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του G7, το Φεβρουάριο στο Τόκιο, το δολάριο έχει χάσει 8% έναντι του ευρώ και 6% έναντι του γιεν.
Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας μέχρι τα 1,5913 δολάρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς) αναθεώρησαν παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επικαλούμενοι την ύφεση στην αμερικανκή αγορά κατοικίας, την κρίση στην πιστωτική αγορά, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Mέτρα για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης
Οι υπουργοί των επτά ισχυρότερων κρατών αποφάσισαν επίσης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης, στα οποία περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός διεθνούς σώματος εποπτών που θα παρακολουθεί όλους τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνητικών υπηρεσιών για να προλάβουν μελλοντικές απειλές.
Η Ομάδα των Επτά απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να αποκαλύψουν πλήρως την έκθεσή τους στη χρηματοπιστωτική κρίση μέσα σε 100 ημέρες, περιλαμβάνοντας όλες τις αναμενόμενες διαγραφές [χρεών] που απορρέουν από την απωλεσθείσα αξία των εγγυήσεων οι οποίες συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
"Η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει παγιωμένη και περισσότερο παρατεταμένη απ΄ό,τι είχαμε προβλέψει", ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο της G7 στην Ουάσινγκτον.
Η Ομάδα των Επτά απηύθυνε επίσης έκκληση για άμεση αναθεώρηση των διεθνών λογιστικών προτύπων και της γνωστοποίησης στοιχείων. Οι ιδιωτικές εταιρείες, υπό κυβερνητική εποπτεία, θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου και να αυξήσουν το κεφάλαιό τους προκειμένου να αποτρέψουν μια περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Οι περισσότερες προτάσεις ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας του Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSF), ενός παγκόσμιου σώματος που έχει επιφορτισθεί με την επεξεργασία σχεδίων προκειμένου να ξεπερασθεί η χρηματοπιστωτική κρίση.