ΕΚΤ: Σε επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 10:08

ΤΗΝ εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει σε περίπου 2% προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2009 διατύπωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Νουτ Βέλινκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για την πορεία των τιμών την τρέχουσα στιγμή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας υποστήριξε ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος του αντίκτυπου των τιμών εμπορευμάτων – οι οποίες αν και ενισχύονται τον τελευταίο καιρό, πιθανόν να υποχωρήσουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας – στις προοπτικές για τις τιμές.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις που γνωρίζω, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει θα έλεγα γύρω στο 2% μόνο προς τα τέλη του έτους με αρχές της επόμενης χρονιάς», τόνισε ο Βέλινκ.

Διευκρίνισε παρόλα αυτά, πως τα παραπάνω αποτελούν μόνο προβλέψεις. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να είμαστε ακριβείς σε αυτό το θέμα, καθώς ο πληθωρισμός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων», εξήγησε το μέλος της ΕΚΤ.

Τον περασμένο μήνα, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο ιστορικό ρεκόρ του 3,5%, από 3,3% που ήταν το Φεβρουάριο και πολύ υψηλότερα από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα